Az utolsó bástya forgatókönyve a történelemhamisítás mintapéldája

hunyadiKözel egy hónapja kiszivárgott a Magyar Nemzeti Filmalap Hunyadi Jánosról tervezett filmjének forgatókönyve, és azóta több cikkben, hozzászólásban bírálták annak történelemhamisító elemeit. Legkorábban Stefka István újságíró Az Öreg című blogján vette kemény, de jogos kritika alá a munkaanyagot. A tervezet számos olyan képtelenséget, csúsztatást tartalmaz, amelyek közül már néhányat említve is egyértelművé válik bárki számra, hogy dilettáns munkáról vagy példátlanul durva provokációról van szó. Nekem is lehetőségem nyílt elolvasni és kijegyzetelni a forgatókönyvet, és a részletek ismeretében állíthatom, hogy mindez sokkal inkább provokáció mint ügyetlenség. Ezért írtam meg a magam elemzését.
Az már önmagában botrányos, ha egy történelmi film forgatókönyve hemzseg a tárgyi tévedésektől. Fokozza az ügy súlyosságát, hogy a filmet minden eddiginél nagyobb költségvetésből akarják megvalósítani, a magyar adófizetők mintegy hétmilliárd forintjából. Csak a forgatókönyvre húsz milliónyi összeget, a gyártás előkészítésére nyolcvankilenc millió forintot költenek, az utóbbiról már konkrét döntés is született. Szabálysértés vagy bűncselekmény gyanúját veti fel, hogy a forgatókönyv megírását a Filmalap öttagú döntőbizottsága egyik tagjuknak ítélte meg. A legsúlyosabb azonban az, hogy ez a kiszivárgott forgatókönyv meghamisítja az 1456-os nándorfehérvári győzelem történetét, és minden lényeges elemében a magyar nemzet kárára téved.

szozattovabbacikkhez

Muskátli - 2018. december

Melléklet jó gyermekeknek    2018. december    V. évfolyam    4. szám

szozattovabbacikkhez

 

Beszélgetés Dóczy Péterrel kultúráról, versekről

doczyDóczy Péter színművésszel beszélgetek kultúráról, versekről most 2018. advent első időszakában. Azért tegeződünk egymással, mert immár lassan ötven éve együtt jártunk hittanra Budapesten a Jézus Szíve templomba, a józsefvárosi Mária utcába. A beszélgetés apropója pedig a versek, hogy miért kell, hogy miért szükséges a verseket hangos és élő tolmácsolásban is hallgatni az embereknek. Ugyanis, amikor legutóbb Ipolyságon a Sajó Sándor születésének 150. évfordulója alkalmából tartott emlékkonferencián Péter verseivel tisztelgett e kiváló magyarságtudatú költő emlékének, akkor eszméltem rá ismét, hogy mennyire más, ha az ember nem maga olvassa a verset, hanem egy szakavatott tolmácsolónak előadásában tudja meghallgatni. Péter barátom nemcsak színművész, hanem rendező, szövegíró is, és így az egész színházművészetet a kezében vagy inkább az ölében dédelgetve tartja, és ennek folyamodványaként több hangoskönyvet is készített az utóbbi években. Az elmúlt hetekben megjelent legújabb hangoskönyvéről fogunk most beszélgetni.

Bővebben ...

Rákos Sándor: Sirató

Rákos Sándor: Sirató

 

 

Korona és kard

cabeferrant1060. december 6-án királlyá koronázták az Árpád-házból való Béla herceget. Ő volt az első a magyar királyok sorában, aki ezt a nevet viselte. Kevesen emlékeznek rá, az iskolában alig tanítanak róla valamit. Pedig legendák fűződnek nevéhez…
Még haláláról sem beszélnek, amely minden bizonnyal egyedülálló a világon. Alig hiszem, hogy akadna még a világtörténelemben olyan király, akivel épp az végzett, ami után annyira áhítozott. A saját trónja.
I. Bélával ez történt. Ez bizonyos, ha származása nem is annyira. Géza magyar fejedelemnek volt az unokája, apja pedig valószínűleg az a Vazul volt, akivel I. István olyan kegyetlenül elbánt. Vazult, vagy más források szerint Vászolyt pogánylázadása miatt a király megvakítatta. Más források azt állítják, hogy nem Vazul, hanem testvére Szár László volt Béla apja.

szozattovabbacikkhez

Ivaskovics: Kárpátalján csak az számít, mennyire vagy ember és magyar

ivaskovicsképAz első kárpátaljai magyar folyóirat alapítója, zenész, zenetanár, dalszerző, fesztivál- és táborszervező, az ungvári református gyülekezet presbitere és a Magyar Örökség-díjas Credo együttes alapítója, vers-éneklő, aki fáradhatatlanul dolgozik a Kárpát-medencei, szűkebb pátriájában a kárpátaljai magyarság szellemi kincseinek megőrzésén és továbbadásán, a népzene kultuszának felélesztésén: Ivaskovics József pályaképében van valami, ami a régi énekmondókat, nyughatatlan polihisztorokat, hazánk és kultúránk nagy újrafelfedezőit idézi. A sokoldalú alkotó levélben válaszolt lapunk kérdéseire.
A Credo története még a szovjet időkbe nyúlik vissza, amikor Ivaskovics József, a 2013-ban elhunyt István testvérével már hivatásos zenészekként, az Ivaskovics-trióval igazi koncerteket szervezett, ahová már ők hívták meg a költőket. Az első daluk, a Mert én magyarnak itt születtem szinte sláger lett.

szozattovabbacikkhez

Találkozó az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottjával

talalkozoDecember 4-én Kolozsváron, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen került sor a Magyarországgal szomszédos államokban működő magyar kisebbségi szervezetek vezetőinek találkozójára Fernand de Varennes professzorral, az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottjával.
A megjelenteket Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke köszöntötte, majd Brenzovics László, a KMKSZ elnöke az ukrajnai magyar közösség helyzetéről tájékoztatta részletes alapossággal az ENSZ kisebbségügyi különmegbízottját. Az Ukrán Legfelsőbb Tanács (parlament) egyetlen magyar képviselője beszélt a kárpátaljai magyar nemzetrészre nehezedő és egyre fokozódó nyomásról, a magyar közösség anyanyelvi oktatását és nyelvhasználati jogait veszélyeztető törvényi kezdeményezésekről, a 2019-ben esedékes választások miatt felfokozott hangulatról, az ország bizonyos részein kihirdetett hadiállapotról, és arról, hogy a kárpátaljai magyarság érdekvédelmi szervezeteinek tevékenysége a jogállamiságot és a demokráciát szolgálja. Az oktatási jogok kapcsán a KMKSZ elnöke kiemelte, hogy Ukrajna mindeddig a Velencei Bizottság egyetlen ajánlásának sem tett eleget.

szozattovabbacikkhez

Rendszeresen zaklatják az ukrán hatóságok a kárpátaljai magyar önkormányzati képviselőket határátlépéskor

utlevel vizum hatarKijevben összeállított feketelista alapján határátlépéskor rendszeresen zaklatják a kárpátaljai magyar önkormányzati képviselőket, újságírókat és aktivistákat az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) és a határőrség munkatársai – írta csütörtökön a Kárpátalja.ma kárpátaljai magyar hírportál.
A híroldal szerkesztősége Kárpátalja megyei és járási magyar képviselőknél érdeklődött, hogy ki vannak-e téve különleges eljárásnak az ukrán hatóságok részéről határátlépéskor. A megkérdezettek mindegyike arról számolt be, hogy az államhatár átlépésekor az SZBU és a határőrség munkatársai egy bizonyos listára hivatkozva rendszeresen átvizsgálják zsebeiket, autóikat, csomagjaikat.

szozattovabbacikkhez

Hónapokig rajzolgatták a trianoni határokat száz évvel ezelőtt

152040 vvilliam orpen a parizsi bekeszerzodes alairasa a tukorgaleriaban reszlet a kep forrasa a vvikipediaBő fél évvel később szóltak a magyaroknak is, hogy bonzsúr, alá lehet írni. Legfeljebb a Partiumra lett volna esélyük, de Románia győztesként azt is vitte.
A mai Magyarország és Románia határának 1919-es kialkudásával zárult kedden a Korunk Akadémia centenáriumi minisorozata, az Összeomlás és impériumváltás Erdélyben. A sorozat egyedi alkalom volt szakértők segítségével szembenézni a száz évvel ezelőtti kataklizma száraz tényeivel: azzal, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia gazdaságilag sem bírta fenntartani a többfrontos háborút, és széthullott; illetve azzal, mennyire nem volt gyakorlatilag se polgári, se katonai ellenállás Erdélyben a román megszállás megakadályozására.

szozattovabbacikkhez

Rövid szemiotikai (mi van? – a szerk.) értekezés, az RMDSZ vezetői részére

151992 procAz nem úgy van a gyulafehérvári nyilatkozatban, ahogy le van írva. Ja, a rendkívül okos szerző nagy tisztázási igyekezetében összekeveri a szemiotikát (jeltan) a szemantikával (jelentéstan).
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség/RMDSZ (Románia Parlamentjében képviselettel rendelkező politikai szervezet) 30 képviselője 2018. december 3-án törvénytervezetet nyújtott be „az 1918. december 1-i gyulafehérvári határozat együttélő népekre vonatkozó rendelkezéseinek törvénybe iktatásáról” (976/2018.12.03. sz.), amelyben tévesen, részlegesen és tendenciózusosan az 1918. december 1-i gyulafehérvári Nagy Nemzetgyűlés Határozatára hivatkoznak. A tervezet – többek között – előírja bizonyos különálló fejlesztési régiók – törvény révén történő – létrehozását, ezek az új régiók pedig „különleges autonómiastátuszt hozhatnak azon megyék számára, melyek bizonyos történelmi régiókhoz tartoznak, vagy ahol jelentős aránnyal rendelkezik egy történelmi nemzeti kisebbség”.

szozattovabbacikkhez

A konzumidióták és az „új világrend”

konzumAz ideális konzumidióta a fogyasztói társadalom számára az, aki gondolkodás nélkül elfogadja a médiák, a propaganda és a reklámok valamint a személyiségfejlesztő tudatmódosítók által közvetített anyagi és szellemi kínálatot: fogkrémet, mosószert, élelmiszert,  gyógyszert, kutyaeledelt, életmódvezetést, önmegvalósítást, globalizációt, genderprogramot,  melegfelvonulást, drogliberalizációt, nyitott társadalmat és új világrendet.
Az uralomra és hatalomra vágyók éppen azért akarják átírni és meghamisítani egy nép történelmét, mert a múltat hitelesen ábrázoló történetírás a történetek és események által kultúrát és életformát tükröz, helytállást és emberi példamutatást közvetít, megerősíti az egyéni és közösségi (nemzeti) önbecsülést, ami megtartó hitet táplál, életkedvet erősít, jövőképet nyújt. Az önmagát és népét becsülni tudó egyént és közösséget aztán nagyon nehéz engedelmes, vályúhoz terelhető birkává zülleszteni.

szozattovabbacikkhez

Civitas Fortissima emlékévet rendeznek Balassagyarmaton

civitas 630x356Balassagyarmat legszebb ünnepén négynapos programmal köszöntik a január 29-i eseményeket, tisztelegnek a katonai és polgári hősök előtt. Az események sora 2020. június 4-én zárul majd – tette hozzá.
A 2019. január 26-a és 29-e közötti négy napban megrendezik többek között a Legbátrabb város teljesítménytúrát, a Bátrak úszását a Nyírjesi-tóban. Szlovákiai és magyar előadók részvételével konferenciát szerveznek az 1918-19-es felvidéki fegyveres küzdelmekről, emberi sorsokról.

szozattovabbacikkhez

Dr. Balogh Sándor: Zavaros vizeken evez az Egyház

feszulet1Egyre több neves egyházfő, bíboros és püspök szólítja fel Ferencet, hogy mondjon le. De ez egy kétélű javaslat.
Újabban egy amerikai politikai honlap népszavazást kezdeményezett, hogy lemondjon-e Ferenc.
Nagy kísértés, hogy igennel reagáljon rá az ember, de ha a lemondásra szavazunk, azzal elismerjük, hogy igazi pápa. Mindenki, a bíborosok és püspökök is, akik lemondást követelnek, automatikusan elismerik, hogy Ferenc igazi papa. A szavazásnál először azzal kéne kezdeni, igazi pápa-e Ferenc, és ha nem, nincs miről lemondania. A második kérdésre csak azok kellene, hogy válaszoljanak, akik elismerik pápaválasztásának az érvényességét.
Ha valaki a lemondás mellett szavaz, ugyancsak dilemma előtt áll. A szexbotrányok laza kezelése miatt mondjon le Ferenc, vagy a hamis és téves tanai miatt? Melyik fontosabb a hosszú távon: a hamis tanítás, vagy a rossz kinevezések, komoly hibák és bűnök szőnyeg alá való seprése? A helyes válasz az lenne, hogy mindkettő fontos. Ha valaki csak egyiket rója fel bűnül és nem veszi komolyan a másikat, az nem igazi katolikus válasz.

szozattovabbacikkhez

Tanzániai bíboros: Inkább éhen halunk a mi Istenünkkel, mint hogy elfogadjuk a homoszexualitást

gettyimages 52619348 1024x1024A tanzániai Dar-es-Salaam érseke, Polycarp Pengo bíboros arra kérte hazája kormányát, hogy ne fogadjanak el olyan segélyt a fejlett országoktól, amelyet az adományozók a homoszexualitás elfogadásához kötnek.
Jobb éhen halni, mint segítséget kapni és belekényszerítve lenni olyan dolgokba, amik ellentétesek Isten óhajával. - fogalmazott a bíboros egy ünnepi hálaadó szentmisén mondott homíliájában. Pengo bíboros szavairól a Kelet-Afrikai Püspöki Konferenciák Szövetségének (AMECEA) híroldala közölt tudósítást.

szozattovabbacikkhez

Románellenes megnyilvánulással vádolja a magyar kormányt egy román ellenzéki politikus

brasso roman magyar kerekasztalA Romániában ellenzékben politizáló Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke szerint a magyar kormány megtiltotta a magyarországi román iskolák tanárainak, hogy részt vegyenek azon a rendezvényen, amelyet a magyarországi román szervezetek tartottak szombaton Gyulán a nagy román egyesülés közelgő centenáriuma alkalmával.
Eugen Tomac PMP-elnök saját tapasztalatai alapján beszélt erről egy gyulafehérvári sajtótájékoztatón vasárnap, kijelentéseit a Mediafax és az Agerpres hírügynökség is idézte. Elmondta: Gyulafehérvár alpolgármesterével együtt vett részt a magyarországi románok centenáriumi rendezvényén, ahol többek között tanárokat is kitüntettek volna a román identitás megőrzéséért végzett munkájukért, a kitüntetettek azonban nem vehették át a jutalmat, mert nem jelenhettek meg a rendezvényen. Eugen Tomac állítása szerint a magyarországi román iskolák tanárai azt követően mondták le a gyulai rendezvényen való részvételt, miután figyelmeztették őket, hogy szankciókra számíthatnak, ha a román centenárium rendezvényeire elmennek.

szozattovabbacikkhez

szozattv


szozat a tiszta hang jankocsm archiregnum1209 szekoko1227 szentmihálynap napéjnapfor kerecsen2018 Patriotak Kronikaja 3.3
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf