Bakonyi István: Intellektualitás és szenvedély

A Villon nyakkendője című verseskötet után Balázs F. Attila új könyve Újrafestett rácsok címmel látott napvilágot. Az „újrafestés” azt is jelenti, hogy nem csupán új művek kaptak benne helyet, hiszen 2010 és 2020 között írt verseket tartalmaz, és jórészük meg is jelent a korábbi kötetekben. Egyfajta megszűrt válogatás az itt olvasható versanyag.
A címadó vers például az ezt megelőző összeállítás fontos darabja. Erő, humánum árad belőle, a keserűséggel együtt. S itt van a Villamossal jön a részeg hajnal is, jelezvén, hogy a „fekete varjak köröznek”-féle lélekállapot változatlan. Sok új vers nem keletkezett az utóbbi időben, viszont megszaporodtak Balázs F. Attila külföldi jelenlétei, számos idegen nyelvre lefordított könyvvel, igazolva az életmű egyetemességét. (Bámulatos, hogy csak a Villon nyakkendője és e kötet között tíz műfordítás-kötet jelent meg!) Vajon mi rejlik a siker mögött? Számos gyakorlati oka is lehet, hiszen költőnk tudatosan alakította ki nemzetközi kapcsolatait, sok költőfesztivál résztvevője volt. Persze világos, hogy ez nem elég a világszintű elismeréshez, kivételes tehetségre is szükség van hozzá.

szozattovabbacikkhez

 

Könyv jelent meg az eltitkolt pozsonyligetfalui népirtásról

Udvardy Zoltán író, újságíró, a 2020-ban megjelent Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm társszerzője legújabb könyvében a magyar és német polgári lakossággal szemben 1945 nyarán Pozsony környékén elkövetett tömeggyilkosságokat tárja fel. A Nemzeti Összetartozás Alapítvány megbízásából a Magyar Napló gondozásában megjelent kötetet alapítványunk honlapján kedvezményesen meg lehet vásárolni.

Hosszú ideg tiltott tabunak számított, de ma már egyre többen bátorkodnak arról a népirtásról beszélni, amelyet 1945 júniusában és júliusában követtek el Pozsonyligetfalun és környékén a magyar és német civil lakosság ellen. A témában az áttörést Géczy Dávid és Udvardy Zoltán közös alkotása, a 2019-ben megjelent Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilm hozta el, amely két évvel később a Magyar Mozgókép Fesztiválon fődíjas lett. Most ennek a filmnek az alapján Udvardy Zoltán író, újságíró hiánypótló könyvet írt Sóval hintették be címmel, amely a Pozsony környéki tömeggyilkosságok történetét tárja fel.

szozattovabbacikkhez

 

Kalász István: Szókereső pesti tűzfalra

Járni arra nap mint nap.
Házak állnak aztán bontanak.
Most ott a tűzfal. Megállni nézni.
Bontott ház nyoma a falon
ott a konyha asztal kés öreg nő
az ágyban üres hűtőszekrény
lenyomata.
A tűzfallal szemben keresni erre szót.
És

aznap este az íróasztalnál úgy lenni
hogy ehhez nincs mit hozzátenni
elvenni betűnként sincs mit
a volt házról az asztalra kirakni.
Így marad az utolsó írói
instancia
hogy volt egy ház a
tűzfalon ott az eleven nyoma és
ez a nem talált szó legszebb jele.

Ambrus Lajos: Nagy almáskönyv

     Ambrus könyv kicsiHarminc éve kopogtam be dr. Timor Béla tanszékvezetőhöz a Kertészeti Egyetemen. Jámbor érdeklődésemre, hogy a tudomány és az oktatás miért nem foglalkozik elmélyültebben a régi magyar gyümölccsel és gazdag kultúrájával, és miért nem lehet ma hozzáférni a régi változatokhoz, hosszas párbeszéd alakult ki köztünk.

szozattovabbacikkhez

 

Valentyik Ferenc: Gyóni Géza testamentuma

SZOZAT KÖNYVEK Valentyik Ferenc Gyóni Géza borító

 

 

 

 

 

 

Az első világháború centenáriumi éveiről Európa minden országában megemlékeztek. Felemelőek azok a példák, amikor a köztünk élő kortárs művészek más nemzetbeli, elfeledett pályatársakat fedeztek fel és saját nyelvükre adaptálták, megzenésítették alkotásaikat.

szozattovabbacikkhez

 

 

Szíki Károly: Szajna-parti összeomlás képe

Szentgyörgyi László

 

 

 

 

 

- Király Béla legújabb könyvéről –

 A szerző is vallja, a tapasztalat és időrabló elmélkedés is igazolja: aki markában tartja a múltat, az befolyásolja a jövőt, aki markában tartja a jelent, azé a múlt értelmezése. (Orwell eredetiben: Aki, uralja a múltat (...), az uralja a jövőt is; aki uralja a jelent, az uralja a múltat is.)

szozattovabbacikkhez

Czipott György: Vitustánciskola

Vitustánciskola borítóVoltak – – –

 

 

 

 

 

 tanítók emlékezetére

ha nincs másod,
csak harag,
szánts
földedért emberül,
szánts úgy is,
ha nem kerül
szép barázdamélybe
mag...

szozattovabbacikkhez

 

Arcod a gyermekek újra összerakják - Fucskó Miklós kötetéről

Édenkerthelyiség B1a kortárs verset olvasó ember
megátalkodott csudabogár
lesz hamarosan (F.M.)
(Hurrá! Akkor én most az vagyok? Sz. K.)

 

Fucskó Miklós (Penészlek, 1961–). Újságíró, lap- és könyvszerkesztő. 1982-ben Debrecenben
alkotóstúdiót hozott létre Csomópont néven, majd művészeti szerkesztője volt az Egyetemi Élet című lapnak. 1991-ben végzett a Pázmány Péter Hittudományi Akadémián. Alapító
szerkesztője és versrovatvezetője volt a szentendrei Folyam című folyóiratnak. 2007-től alapító-főszerkesztője volt a Budakalászi Hírmondónak, amelyet 2012-ig szerkesztett.

szozattovabbacikkhez

Hegedüs Imre János: Kőszirt – jégzajlásban

Rutinos olvasó nem veti rá magát rögtön a könyv első lapjára. Először fülszövegben böngész, tartalomjegyzéket kukucskál, s ha van elő- és utószó, szívesen szembesül a szakíró véleményével, ami, ha színvonalas, ráállítja egy hullámhosszra, s ezáltal, még a könyv elolvasása előtt sűrítve, tételekben jutnak el a – valaha jámbornak nevezett – olvasóhoz a szerző üzenetei. Kenéz Ferenc verseskönyve* az utószó szerint: világítótorony és csapda. Szélfútta mező és kaszaverem.

  

szozattovabbacikkhez

Kiss Judit: Feketemunka, a kibeszéletlen magyar történet: Lövétei Lázár László költő „riportversei” az erdélyiek munkaerő-vándorlásáról

Feketemunka – ez a címe Lövétei Lázár László legújabb, tavaly napvilágot látott verseskötetének, amely az 1990-ben Erdélyből Magyarországra indult hatalmas munkaerő-vándorlásnak állít emléket. A szerző a Krónikának elmondta, azért választotta ezt a témát, mert úgy érezte, még mindig nincs kibeszélve – főleg a vers nyelvén – rendesen ez a közös, erdélyi és anyaországi magyar történet.

Feketemunka, a kibeszéletlen magyar történet: Lövétei Lázár László költő  „riportversei” az erdélyiek munkaerő-vándorlásáról

– A Feketemunka című, legújabb verseskötetedért megkaptad az ősszel a kolozsvári Helikon folyóirat Kemény Zsigmond Irodalmi Díját, a legfrissebb díjad pedig a múlt vasárnap bejelentett magyarországi elismerés, a Baumgarten-emlékdíj. Miként értékeled az utóbbi elismerést?

szozattovabbacikkhez

szozattv


szozat a tiszta hang
 SZAKC_Hirlevel_2022_08_31meghivo2Gyóni kötetképsissistalMÖD 2022.június 18-meghívó-1 oldalasKét film szórólap Trianon plakat NET 2022 Kiállítás szózatba 1 szozat a tiszta hangEUCHARKirályfesztSacra HungariaSacra HungariaSacra HungariaKOFESZTszozat a tiszta hangszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang pálosokszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang 
 Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf