Jánoska Mátyás: INÁM - A HELY, AHOL ÉN ÉLEK!

A „Mézfesztivál” faluja

inam mezfesztival 2015 1 400x300A „legszentebb” szavakkal sem tudnám kifejezni, miért ragaszkodom ehhez a helyhez, mi is itt tulajdonképpen a feladatom, a küldetésem. Nem is juthat minden eszembe, amiért ostoroznom kell(ene) magam, de nem tehetek róla. Micsoda paradoxon…
A szülőföldemről beszélek, ahol eddigi életem boldog napjait és fájdalmas, szomorú óráit éltem meg. Itt tanultam meg a köszönet, a hála érzését, az örömöt, a szépnek a meglátását, itt ért minden csoda és csalódás.
Itt neveltek és nevelnek szüleim, ezen a helyen mesélt nekem a nagymamám a régmúltról, a faluról, itt lettem én is Isten gyermekévé, ezen a tájon vehettem magamhoz a szentségeket.
Gyermekként itt fedezhettem fel az élet apró titkait, a mozzanatokban gazdag, de olykor szürke hétköznapokat, a tanulás és tanítás bölcsességét, melyet nem mindig fogadtam meg, s tanultam a hibáimból, de még mindig nem eleget. Az emberi gyarlóság olyan, mint a történelem: mindig ismétlődik.
phoca thumb l nyar 2009 25Még fiatal vagyok, a nagybetűs élet kapuja nyitva áll előttem, de még nem léptem át. Bevallom, félek átlépni, mert nem akarok elszakadni e helytől. Nem akarom külföldön leélni az életemet, itthon szeretnék maradni. Minden szál ideköt, ehhez a helyhez, ahol valójában nem nagyon van munkalehetőség, nincs semmi látnivaló, szórakozási alkalom.
Én mégis a szépet, a titkot, az ősök szellemiségét, kemény mindennapjait tapasztalom itt, és úgy érzem, nekem is itt kell maradnom. Ha Isten és a sors másképpen rendelkezik, muszáj lesz mennem, de akkor sem örökre! Nem tudnám elhagyni ezt a „porfészket”, mert múltam minden szála ideköt. A történelem ezer és ezer eseménye, nyoma itt van előttem, melyet megélni, tapasztalni akarok még, nem elég, amit eddig megéltem! Tovább kell az ősök, a földem iránt mélyednem elmémben, mert ez mindennél többet ér. Nem vágyódom el a nagyvilágba, ezen a helyen, ahol akácosok, tölgyesek, sok-sok virág, madár és állat él harmóniában, érzem magam otthon. Egy kicsinyke sziget csupán a Kárpát-medencében, de számomra ez az otthon, ez a nagyvilág, ez minden!
*

szt gyorgy rk templom 1Mégis, mit tudnék ajánlani, kínálni azoknak a személyeknek, akik kíváncsiak falumra? Elsősorban azokhoz szól írásom, akik valamilyen oknál fogva, szintén ragaszkodnak szülőföldjükhöz, az itteni értékekhez, akik kötődnek a Múlthoz.
Először is, szeretném tudtukra adni a Kedves Olvasóknak, hogy falunk nem a mostani helyen állt kezdetben. A régi hely Ipolynyék és a mostani falunk között, a Pusztának nevezett helyrészen állott. A törökkel való harcok, és a későbbi természeti csapások következtében került falunk jelenlegi helyére.
Minden - általam fontosnak vélt- látnivalóhoz úgy gondolom, érdemes szót ejtenünk azoknak rövid történetéről, ezáltal így teljesebb képet kapva.
Elsősorban a Szent György római katolikus templomot ajánlanám megtekintésre, amely kiemelkedik falunkban. Már a XIII. században említés történik róla, amikor az itteni pap egy bizonyos Márton nevezetű ember volt. A későbbiekben ezt a műemléket többször is átépítették, és a mai, kőből készült változata 1931-ben készült el. phoca thumb l regi kepek 18A II. világháborúban tornya súlyosan megrongálódott, melyet helyre kellett hozni. A jelenlegi templom alig két évvel ezelőtt teljesen megújult, falait kijavították, átfestették. Nem régiben készült el a templomudvarunk járdája is, így még szebbé téve a templom környezetét. A környékünkön ez az egyik legnagyobb, legtágasabb templom. A templomban csodásan illusztrált festményeket lehet látni, de kiemelendő a kóruson lévő orgona, amely már az 1770 évektől szól falunkban (időnként kis javításokon esett át).
A továbbiakban szeretnék szólni falunk két kápolnájáról. Az egyik a főút - vagy ahogy mi hívjuk, az Új-telep- mellett található, sajnos, nem oly könnyű észrevenni, mivel házak lettek köréje építve az idők folyamán. Ezt a kápolnát a Bugyi-család emeltette, mivel nem lehetett gyermekük, ezért elhatározták, hogy egy műemléket építtetnek Isten dicsőségére. A helybéliek időnként itt tartják a szentmisét. A környékét szebbé, varázslatosabbá teszik a több száz éves gesztenyefák, köréjük kovácsoltvasból készült kerítés került. Nem ártana ennek a felújítása.
A másik kápolna fent a dombon, a templomunk és a temető fölött található. Ez a műemlék 1853-ban készült, a Buris-család építette, melynek tetejét pár évvel ezelőtt cserélték ki. Erről a helyről gyönyörű a kilátás, belátni az egész falut, völgyet, látni a Börzsönyt, Dejtárt, Ipolyhídvéget, Ipolybalogot, Ipolynyéket, Kóvárt, Balassagyarmatot, és éjjel még a pesti fényeket is. Külön szépséget nyújt a szomszédos községek harangszói, mikor megkondulnak, vagy a Nap, mikor lebukik az égről.
Létezik községünkben egy harmadik kápolna is, mely a falu felső részén található, a népnyelv azt mondja, a Szűzanya jelent itt meg, és azóta búcsújárást tartanak itt.
inam keresztSok-sok kereszt is áll a községben, ez azért is érdekes, mert környékünkön a mi falunk az egyik, aki a legtöbb kereszttel büszkélkedhet. Akiket érdekelnek a szakrális emlékek, bátran ajánlom figyelmükbe.
Szót kell még ejtenem a Nepomuki Szent János-szoborról is, amely az egyik legrégibb alkotásnak örved falunkban. Ezt 1797-ben készült, sajnos, nem tudni, ki által. Ez a műemlék a másik patakhíd mellett található, de nem méltó helyen, ugyanis két oszlop közé került. Úgy gondolom, méltóbb helyet kellene neki találni, ahol látványosabban is mutatna.
Másik érdekesség falunkban, melyet mindenképp megmutatnék a Kedves Érdeklődőknek, ez az ún. Pincesor. Ezen a helyen több száz éves akácok uralkodnak, melyek "kiérdemelték" a természetileg védett törvényt, mellesleg ez a rész is szépen ki van alakítva. Hangulatos, kedves kis hely, borozgatáshoz, szórakozáshoz kiváló.
Nem hagyható ki az ún. Kastélyrét sem, ahol a régi Csíri-kastély még áll, igaz, nem a legjobb állapotában. Régen ezen a helyen állott egy másik kastély is, ahol maga Werbőczi István is elidőzött, kinek itten is voltak birtokai. Ma egy kis hangulatos földi út vezet itt a kertek alatt, amelyen ellehet jutni a falu felső patakhídjához.
Fontos kiemelni még a  inam soter kuriaSőtér Kálmánnak állíttatott emléktáblát, aki itt tartózkodott hosszabb ideig, aki a méhészetről írt könyvéről vált ismertté; és kiemelendő még Nagy Gyulának állított emlékmű, azon személynek, aki a Mátrai Múzeum alapítója s igazgatója volt. Községünk csak pár évvel ezelőtt tudta meg, hogy itt született.

Bár kicsiny község ez, de itt is bőven akad látnivaló. Aki szeretné, aki akarja, az megtapasztalja, meglátja ezen apró értékeket, kincseket. Sajnos, itt is érződik az asszimiláció, de a mai napig ez az egyik olyan hely, ahol még mindig mindenki magyarul beszél!  Ezért is szeretem én ezt a helyet, mert Istennek hála, megláthattam ezen csodálatos dolgokat s amik semmi mással, hasonlóval nem pótolhatóak!

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni kötetképPatriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf