Domonkos László: Magyar Moldva

Magyar Moldva konyvMagyar Moldva

 Az utóbbi évek egyik leginkább figyelemre méltó kötete jelent meg a moldvai magyarságról a Jogar Alapítvány gondozásában – olvasható a Magyar Moldva ajánlójában. A könyv nem csak érdekfeszítő olvasmány a keleti végekről, hanem vállaltan őszinte híradás a legősibb magyar népcsoport kétségbeejtő állapotáról és az itt-ott még fellelhető reménysugarakról.

Azt egyelőre nem áruljuk el, hogy az írót Moldvába elkísérő nyári expedíció milyen felismerésekkel járt, de annyit elöljáróban is elmondhatunk: a csángó sors nagyon komoly tanulságokat rejt magában.

A szerző nem marad adós Moldva magyar régmúltjának felidézésével, de ezen túl az elmúlt harminc év is mérlegre kívánkozik: a kötet segítségével megérthetjük azt a hosszú, lassan 150 éves folyamatot, amely a moldvai magyarság eróziójaként írható le, és mint tudjuk, nem magától ment végbe… Az elnyomás időről időre erősödött, aki pedig ellenállt, azt idővel eltették az útból – s mivel Bizánc földjén járunk, olykor a kriminalisztika területére evez az író és vele együtt az olvasó is. Merényletek, sejtelmes halálesetek példázatán érthetjük meg, hogy Moldvában miért nem szabadott magyarnak megmaradni…

Így válik érthetővé, hogy miként faragtak Moldvában a római katolikusból román katolikust, de szó esik Európa utolsó hivatalos könyvégetéséről is, amely Klézsén történt az egyház, a helyhatóság és a román katonaság asszisztálása mellett – áll az ajánlóban.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megjelent 224 oldalas, színes felvételekkel gazdagon illusztrált keménytáblás kötet nem kerül a boltokba, de a Jogar Alapítvány elküldi mindazoknak, akik a könyvre szánt összeget adományként átutalják a nemzeti értékeket őrző civil szervezet számlájára. Az ajánlott adomány legalább 3.500 Ft könyvenként.

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf