Németh László: Magyarság és Európa /15. rész/

6. Három gondolat

A háború utániak közt az utóbbi években három gondolat terjedt el különösen. Első a telepítés. A felosztott nagybirtokon új kisbirtokosságot kell teremteni a föld szegényeiből. Második: a közép-európai gondolat. Az Orosz-, Német- és Olaszország közé eső kis népek államszövetségben egyesülnek, s ezt az egyesülést kulturális úton kell előkészíteni. Harmadik a humanista gondolat. Az antik tanulmányokat fel kell újítani.

Ez a három gondolat, úgy, ahogy ma kóvályog a sorskérdések iránt érdeklődő ifjúság fejében, nem sokat ér. A telepítés: minden seb közös kenőcse, anélkül hogy célját tisztázták, következményeit meggondolták volna. A közép-európai államszövetség egyelőre a Szentlélek kivételes beavatkozását várja, s a kulturális közeledés körkérdésalkalom, folyóiratok munkatervtölteléke. A humanista gondolat régi latin nyelvű íróinkat fogadja vissza a magyar irodalomba, s néhány kétnyelvű kiadványt mer tervezgetni. Ahhoz a sorshelyzethez, melybe beszorultunk, e három gondolat, bizony, gyenge fegyvertár. Lebecsülni mégsem szabad.

szozattovabbacikkhez

 

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf