Borbereki Malom Lujza költőnő

Már az ínyenc irodalomkedvelők körében is egyre ismeretlenebbek a XIX. század magyar lírájának alkotói. Különösen a költőnőkben szegényes, tán Szendrey Júlia, a lánglelkű Petőfi Sándor hitvese kivételével. E század első évtizedeiben, 1821-ben született Malom Lujza. Egyes források és lexikonok szerint Kolozsváron látta meg először a napvilágot, ami kétségtelen tévedés. Kádár József, Dés monográfusa félreérthetetlenül jegyzi meg munkájában: „Malom Lujza, Dés szülötte, Erdélynek 1840-es években egyedüli költő(nő)je” [Szolnok-Doboka vármegye monographiája. III. Deés 1900.
160.] Színes és tehetséges egyéniség, aki a korszak szokásaival ellentétben nemcsak kiváló háziasszony, aki szívesen és kedvvel végezte a női munkákat. Anyja maga is tűzről pattant kitűnő gazdasszony lévén, leá¬nyát minden házi dologra megtanította.

 

szozattovabbacikkhez

szozattv


szozat a tiszta hang
  Meghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára vargaelőadás SZAKC_Hirlevel_2022_08_31meghivo2Gyóni kötetképsissistalMÖD 2022.június 18-meghívó-1 oldalasKét film szórólap Trianon plakat NET 2022 Kiállítás szózatba 1 szozat a tiszta hangEUCHARKirályfesztSacra HungariaSacra HungariaSacra HungariaKOFESZTszozat a tiszta hangszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang pálosokszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang 
 Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf