A hősök lábnyomában

don02Immár tizenöt éve, hogy a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) hagyományőrző tagozata megrendezi a Doni Hősök Emléktúrát. Bár a résztvevők létszáma évről évre nő, a cél mindig ugyanaz: tisztelgés a hősi halottak előtt.

   Mi sem jelzi jobban a Doni Hősök Emléktúra sikerét, minthogy a megnövekedett létszám miatt – több mint kétszáz fő jelentkezett az idén emléktúrára – már három különálló útvonalat kellett kijelölniük a szervezőknek. Mindhárom alegység más-más kiindulópontról vágott neki január 22-én, csütörtökön a háromnapos teljesítménytúrának, így különböző településeket érintve jutnak el közös végállomásukra, az egri Dobó térre. Ahova − a tervek szerint − szombaton délután érkeznek meg.

   Az 1943 januárjában történt doni katasztrófára emlékező rendezvény így az eddigi évekhez képest sokkal több településen ad lehetőséget gyertyagyújtásra és koszorúzásra, mégpedig a helyi lakosok bevonásával.

   A második világháborús magyar hagyományőrzőket idén is elkísérik külföldi bajtársaik, így például a Németországból érkezett aktív és tartalékos katonák alkotta alegység.

   Idén első alkalommal önkéntes műveleti tartalékosok is csatlakozhattak a menethez, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság jóvoltából. A parancsnokság háborús kegyeleti és honvédelmi neveléssel foglalkozó szakállományából tizenegy aktív és huszonhárom tartalékos vágott neki az emléktúrának.

Fotó: Dévényi Veronika
Forrás: http://www.honvedelem.hu/cikk/48904_a_hosok_labnyomaban

szozattv

 
 
Patriotak-Kronikaja-4.1 Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf