Már nem „szeparatista jelkép” a Mátyás-szobor Budapesten

btm tabla

Közlemény – Örömmel vettük tudomásul, hogy a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) lecseréli azokat a Budavári Palota múltját bemutató kiállításon elhelyezett táblákat, amelyek egyike Mátyás király kolozsvári szobrát a „szeparatista nacionalizmus ikonikus alkotásának” nevezte. Ezekre a történelmietlen és bántó szövegekre a Magyar Patrióták Közössége hívta fel a figyelmet 2014. szeptember 20-án.
Sajnáljuk ugyanakkor, hogy bár a táblák lecserélése igazunk beismerése, nem történt meg a sokunk által joggal elvárt bocsánatkérés.

 

Sőt, a múzeum álláspontja szerint a táblákat félreértettük, az 1902-ben emelt Mátyás-szobor esetén a bántó szöveg a Habsburg-uralommal szembeni függetlenedési törekvésekre kívánt utalni. Nem vagyunk hajlandóak ebben a történelmi kérdésben vitát indítani, határozottan úgy gondoljuk, hogy aki a kolozsvári Mátyás-szobrot az évtizedekig hangoztatott kommunista mantrával, valamint a román szélsőjobboldal megnyilvánulásaival azonos jelzőkkel illeti, nem érti a magyar történelem lényegét.

matyasszoboravatas1902Az eredeti felirat szó szerint így hangzott: „A terem közepén helyezték el Fadrusz János kolozsvári Mátyás király-szobrának, a már felavatása pillanatától a szeparatista nacionalizmus ikonikus alkotásának kicsinyített mását.” Az új szöveg ezzel szemben: „A terem közepén helyezték el Fadrusz János kolozsvári Mátyás király-szobrának, a már felavatása pillanatától ikonikus alkotásának kicsinyített mását.” A Corvin-könyvtárterem tájékoztató tábláját is kifogásoltuk, ugyanis a szöveg szellemisége az 1937-ben átadott helyiség lassú elkészítését és revizionista jellegét sulykolta. Úgy értesültünk, ezt a politikailag motivált szöveget is kicserélték.

Ettől eltekintve elégedettek vagyunk, mert célunkat elértük: Buda Vára nem maradhatott magyargyalázó félretájékoztatás színhelye. Mindez egyesületünk határozott fellépésének, a támogatóink részéről határon innen és túlról érkező rengeteg panaszlevélnek köszönhető, valamint annak, hogy a média egy része – feladatát teljesítve – beszámolt az esetről.

„Él magyar, áll Buda még!” (Kisfaludi Károly)

Budapest, 2014. szeptember 24.
Magyar Patrióták Közössége

Forrás: http://www.magyarpatriotak.hu/mar-nem-szeparatista-jelkep-a-matyas-szobor-budapesten/

 

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf