Levél az olvasóhoz - 2009.11. hó

Alig hallgatott el a bús ártány visítása a hagyományos András napi disznóölések első napján, a készséges apostol, Szent András segítségével, megkezdődnek a karácsonyi várakozás napjai, Adventus Domini az Úrjövet, vagyis az Advent.

Az advent igazi vallásos ízét a „hajnali”, vagy „angyali”, Padányi Bíró Márton szerint: „aranyos mise” a roráté adja meg, írta a XX. század neves művészettörténésze és néprajzkutatója Bálint Sándor, „Népünk jeles ünnepei” című könyvében.
Ennek a katolikusoknak oly fontos esemény hangulatát én a józsefvárosi Jézus Szíve templomban kezdtem igazán átélni p. Kerényi Tibor SJ. atya, akkori templomigazgató odaérkezése kezdetén. A lelkemben akkor jelentkező igényt erre a hajnali áhítatra fokozta, amikor a Budapest belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templom rorátéin felfedeztem, hogy mennyivel teljesebbek ezek a szentmisék a hagyományos gregorián énekekkel kísérve. Bíztatok mindenkit, - még a nehezen kelőket is- másszanak csak ki időben az ágyból, hogy a beharangozás a padokba érje őket, mert kiteljesítik a karácsonyi Jézuska várást ezek a kor reggeli együttlétek az Istennel.  
Évszázadok óta a karácsony, a régi magyar emberek életében meghatározó ünnepnek számított.
„ A faluk hókucsmát húznak a házak kontyára, a templomok tornya valahol a felhők felett van, és most igazán az égbe ér, a jószág békésen kérődzik a meleg istállóban, a galambok megbújnak a dúcban, a baromfik az ólban, az emberek a tűzhely mellett, és csendesen pipázgatnak. Hiszen arra való a tél, a pihenésre, csendes számvetésre, lakodalmakra, mert nem robotra teremtette Isten a világot, és nem gépnek az embert. Minden idejében, mert igaz ugyan, hogy munka nélkül nincs pihenés, de pihenés nélkül sincs munka, s a tél, a hó, a csend bizony a pihenés ideje” – írta Fekete István, „Gyeplő nélkül” című regényében.
 Az életvitel és a szokások sajnos gyökeresen megváltoztak, épp azért nem árt, ha leülünk kedvenc kuckónkban és eltöprengünk, hogy mit végeztünk, és mivel tartozunk még a „földieknek és az égieknek”, magunknak és Istennek. Ha tehetjük, akkor ősi ha-gyományainkat tisztelve készüljünk a várakozás napjaira. Mert az ajándéknak nincs anyagi értéke, ha igaz szívvel adják. Ne kövessük a korszellem őrületét, hanem ételnek-italnak, ajándékoknak mértékét dédapáink bölcs ítélete szerint mérjük. Boldog adventot, várakozást kívánok olvasóinknak itthon és szerte a nagyvilágban, Tibor atya áldást osztó elbocsátójával: az Úr legyen veletek! Menjetek békében és szolgáljátok Istent és embertársaitokat.
Íme az . Úr el fog jönni,
és vele minden szentei,
és nagy fény leszen azon
napon. AllelujaCságoly Péterfia Béla
főszerkesztő

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf