Levél az olvasóhoz - 2019. 7. hó

A nyár, bokáig meztelen,
kövek parazsán lépdel.
Közelről asszonyarca van.
Mint te, olyan egészen.

        /Bella István: Nyár/

 

Nyár. 35 fok. Betűket izzadnak a könyvek is. Vajon a politika, a betegségek, a balesetek, a szegénység miért nem mennek „örök szabadságra”? Mert a társadalom, mint az itatóspapír felitta őket és egyre súlyosabbá válik ezért. Micsoda ellentét, hogy egyre jobban ledobjuk magunkról a ruhákat, míg közben egyre jobban felöltözünk autóinkba-utazásainkba-kicsapongásainkba…mert ha a nyár, akkor „megérdemeljük”, „mikor ha most nem” vezérelvek mentén megszálljuk a hegyeket, tengereket, turista paradicsomokat (már akinek van rá pénze), hogy élményhordozókká váljunk, mint a méhek virágpor hordozókká és berepüljünk velük énünk-kaptárába. Nincs is ezzel gond, hiszen amíg kiszámíthatjuk, hogy egy hordóra, hány pohár jut, hogy egy négyzetkilométer tengerre hány nyaraló, addig az arányszám jó értéket mutat.
    De ahogy a hőség, a habzsolás nem enged minket el, ugyanúgy fogva tart majd minket az a kérdés, hogy szabadságunk tényleg szabadság-e, nyaralásunk tényleg nyaralás-e? Hiszen, ahogy dolgozunk, ahogy élünk, úgy fogunk kikapcsolódni is….

Dolgozz, munkálj. A szép, a jó, a hasznos,
mihelyt elkészül, az élethez áll.
Minden jó mű egy-egy szabadságharcos.
Légy hű magadhoz, olyanokat alkoss,
ne fogja a halál!

                /Illyés Gyula : Ars Poetica/

    Mindenesetre egy könyv jó, ha van velünk, mert „legyezni is tudjuk vele magunkat”, de a strandon, szállodában, mindig olyan hűséggel fog minket várni, mint a kutya. A Biblia: az igazi széf, amit nem kell zárni, zárkombinációiról Max Lucado írt a  „3:16 A remény számai” c.  könyvében. De legyen nálunk egy kis alázat, szerénység, figyelem, odaadás is, hogy megértsük, meglássuk annak a helynek, városnak a lényegét, ami megajándékoz minket a napokkal.
    A Szózat, minden kedves olvasójával van, az internet nagy közösségében az együvé tartozás szellemiségét segíti, táplálja, hangja Márai hangja az Ulysses-ben /Szabad Európa Rádió hangja/, de alkotóinak kortárs visszhangja is, sőt templomok hűs ölelésével is jelen van olvasói lelkében.
    Ne felejtsük, a NYÁR: DOLGOZIK! A nyár végig dolgozza önmagát, és vele együtt elég sokan, ezért ahogy a szavak közötti szünetet, úgy becsüljük meg azokat, akik éppen szüneten vannak, azokkal együtt, akik az élet, az egész év, a magyar valóság összetett, gyönyörűen-katartikus történelmi mondatait írják éppen tetteikkel.

    Minden kedves olvasóknak, és minden embernek ezen a földön igazi nyárrá vált szabadságot, munkát kívánunk, azzal a vággyal, hogy folyóiratunkkal párhuzamosan Szózat legyen minden élményük!

Szentjánosi Csaba

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf