Petrozsényi Nagy Pál: KOLBÁSZ

Ott hevert egy parki padon félig becsomagolva, jó fűszeres, fokhagymás kolbász, ahogy a magyar ember szereti. Lehetett vagy húsz deka. Valaki ott felejtette, vagy szándékosan hagyta ott, ki tudja?

    A járókelők jöttek-mentek, ügyet se vetettek rá. Illetve mégis, egy öreg, olyan nyugdíjasforma, meglehetősen kopott, horgas orrú, kezében öblös kosár tele üres üvegekkel. Köhögve totyogott az illatos csomaghoz, leült, szinte ugyanabban a pillanatban, amikor egy hasonló korú, görnyedt hátú öreg huppant a kolbász mellé.

    Egymásra néztek, aztán elfordultak. Köztük a kolbász, egyik csücske kilátszott. De még ha nem is látták volna, érezték, ott keringett a szaga az orrukban, és úgy megcsiklandozta az ínyüket, hogy szinte beleszédültek.

    – Az istenit, meddig strázsál ez itt engem? – dühöngött magában a kosaras.

    – Pucolj, komám – fészkelődött a másik –, amíg jó kedvem van!

    – Szép időnk van – bökte oda a horgas orrú.

    Ismét egymásra néztek.

    – Szép.

    – Eladja őket? – biccentett az üres üvegek felé.

    – Maga mit gondol?

    – Pukkadj meg! – gondolta, és meg se mukkant többé.

    Teltek a percek. A két öreg csak ült, ücsörgött összeszorított szájjal anélkül, hogy egymásra vagy a kolbászra nézett volna. Mindegyikük a másikra várt, arra, hogy fel­adja, és otthagyja az égből hullt reggelit.

    Hirtelen felbukkant egy kutya. Szimatolva oldalgott a padhoz, és a kolbászhoz ka­pott. Hanem a kosaras gyorsabb volt ám nála. Sejtette, mit akar, és még idejében el­rántotta a zsákmányt.

    – Jó étvágyat! – futott össze a nyál a görnyedt hátú szájában.

    – Na, egyen maga is – enyhült meg a kosaras, és a kuvaszba rúgott.

    Nem beszéltek, ettek, mohón, kidülledt szemekkel.

    A XXI. század küszöbén, egy parkban.

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf