Botz Domonkos: Húsvéti gondolatok

- megfeszíttetett -

Korán világosodott. Az utcák, a sikátorok két oldalán magasodó házak tapasztott, hol vörös, hol homokszínű falai mentén sokasodni kezdtek a mezítlábas saruk, a színes leplekbe burkolózott, elgyötört arcú emberek. Voltak, akik ismeretlenül is megfogták egymás kezét, mintha csak abból akarnának erőt meríteni, mások leszegték a tekintetüket, akadtak, akiknek csak szájmozgásuk árulta el, hogy csendben imádkoznak, és csak vártak és vártak, miközben a távoli hangokat figyelték. A tömeg néma volt, csak a sikátor sarkairól leváló szelet, a távolban idegesen toporgó lovak horkantásait, a zablák fémes csörrenését lehetett hallani és időnként az élesen csattanó korbácsütéseket.

     Aztán lovasok közeledtek. A vörös bársonylepellel letakart paripák pofájáról habosan csurrant a nyál, büszke lovasaik fényes mellvértjein megcsillant a reggel, a rézsűt beeső fény, majd pillanatokkal később a falakon megjelent és lassan mozdult odébb és haladt egyre tovább, és tovább szürkén egy meggörbült árnyék, és vele együtt a kereszt. A tömeg ekkor hangosan imádkozni kezdett és megindult a lovasok mögött a Koponyák hegye felé. Valahonnan az olajfák illatát hozta a szél.

     Odakint péntek volt és reggel. – Áldott ünnepeket! – hallotta a nyitott ablakon át beszűrődő hangokat. – Bizony, áldottat – gondolta, és nem kellemest, ahogy azt a pártállami időkből sokan megszokták. Mert akkoriban minden „kellemes” volt (már akinek), még a húsvét is. De mi a fenétől volt „kellemes” a megfeszíttetés?

    

     Aztán megindult a forgalom, munkába indultak az emberek, de ott bent, ott legbelül még sokáig hallotta azt a távoli kopácsolást és szinte érezte azokat a tenyérbe fúródó vaskos kovácsoltvas szegeket. Aztán kívül, s belül újra elcsendesedett minden.

(Részlet a Naplótöredékből)
Papírképek - novelláskötet - 2014, Hét Krajcár Kiadó

 

feltamadas

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf