Vasi Ferenc Zoltán: 1956 – A szenvedés alkímiája

A lélek szenved. A lélek újjászületik. A léleknek titkai vannak.

Errefelé valójában senki sem az, Aki. Kényszersorsok. Álca-ábrázatok. Átböjtölt el(v)nyomás. „Kelet-Európai rehabilitáció / ez a kreatív szuperimitáció.”

Isten,ember és Állam – teszi mindegyik a maga dolgát.( „A halál az állam szolgálatában áll.”)

+++

1956. november 15. Szent Adalbert napja – mára: becsületében helyreállított gyásznap. 7 óra 48 perckor a hóhér nekifogott. Heten kerültek sorra. Heten! – mint a gonoszok? 8 óra 33 perckor már végzett. Varjak rikácsoltak az égben.

Len-kötélen himbálódzó
hét novemberi hajnal

+ + + + + + +

Levetett katonacsizmák
lépnek, Emlékezés,eléd.

+++

Nincs közös emlékezés. Mindenki magát igyekszik visszahallani a valóságból.

Épp az álmok ideje kísért – éjszaka van. A papír fölött virrasztok, s az 1990-es évet ébresztgetem. Ma már nem beszélgethetek apámmal. Meghalt. (Nincs?)

Maradt itt sok elvarratlan szál 56 viszonylatában. Magam lelkiismeretével kell elbeszélgetnem:

Sokáig nehezteltem rá, nem értettem, mért tudott/kellett! élete meghatározó eseményéről, a forradalomról, a börtönéveiről oly kitartón hallgatnia – az egész nemzetségnek. Vajon, amit eltagadunk/ amiről nincs még tudásunk, az nem hat?

Akkor,ott, 90-ben a 301-es parcellában –hívott,kísérjem el zarándoklására, - tartott bajtársai előtt az elérzékenyüléstől, alig pillantottam az arcába. Egy Ismeretlen víz partján jártam. Ő pedig sírról sírra navigálva, a maga különös gondosságával azonosította be a neveket a tévéből-újságokból rekonstruált térképével. Pár nap múlva nélkülem talán, egykori bajtársaival tért vissza tisztelettevésre a gyászévfordulón – koszorúval,gyertyával, emlékekkel,megtalált parolákkal. (Minden folyót összefog az óceán.)

Ő mondta az ünnepi beszédet: „Nem voltunk hősök, csak kötelességüket teljesítő katonák.

Azóta évről évre összegyűlnek, fogyatkozóban, de mégis!

+++

Kérdem magamtól:

Milyen sorscsapások érik majd apám halálát követően született fiam, Vasi Szabolcs Péter életét. A mesék modorában elmondható-e majd nyílódzó értelmének,mi történhetett szerintem abban a sorsdöntő évben apámékkal, s tovább: a családokkal, az Országgal.

Hát kezdem:

Egyszer,régestelen-rég a Moszkvai Medvét megszállta a vágy, hosszú-biztos téli álmát végigalussza, épp az Országházban. Cammokált, ereje teljében töviseket szórt, s talált, akit talált. Eljutott egészen Soroksárig, ahol pár „kutya”-magyar rá-„vakkangatott”. Őket később e „vicsorgásuk”-ért kitagadta a behódolt, gyomortelt falka.

Amilyen az Úr,olyan a szolga! S a sintér is egy törvény-erejű reggelen a kötelet nagyon szorosan hétszer meghurkolta…. Ott és akkor! – látta-e, ezeknek a kivert „ ebek”-nek tündökletesen emberi az arca.

A lomha erdőn aztán háborgott a Moszkvai Medve tudattalanja?

(Tetszik-e majd a mesém? Biztos, hogy nem. Addig is elsorolom a tényeket, míg a csecsemőkben kellőképp megnő az értelem.)

Elsőként Magyar János,majd Kálmán Dezső és Kicska János és Rémiás Pál és Szabó Pál és Szendi Dezső,legvégül Mecséri János ezredes, hadosztály-parancsnok.

+++

A történelemkönyvek jegyzik 56. november 4-ei csatáját, - már most középiskolai tananyag (lábjegyzet):

A Belváros védelmére Budapestre rendelt esztergomi 51-es légvédelmi tüzérosztály ütegei Juta-dombnál vették fel állásaikat. Tökölről érkezett a szovjet hadoszlop,senki sem sejtette, hogy a járművek egyikében ül a letartóztatott Maléter Pál, honvédelmi miniszterünk, és maga Mecséri János is.

Onnan lőttek először. Ágyúink vissza-„ugattak”. Az adok-kapok után, szerte, a felszaggatott földön, elterült halottak, jajongó sebesültek. Az egymásnak ugrasztott Eszmék vér-valósága.

+++

A szabadságharcot végül leverték. A megtorlás Mecséri ezredest 51 katonájával perbe fogta. A kivégzetteken kívül a többiekre hosszabb-„rövidebb” börtönbüntetés várt.

A nehéz sors mindig is átok.

A lélek szenved. A lélek újjászületik. És már a Gyásznapokról lehet – és kell, megemlékezni, beszélni. Míg tudunk kivel. Az is arany!

 

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf