Baráth Zoltán: Ostrom

1.
Kint
Iszonyú a hőség. Bár a Kormányzói Palota előtt őrséget álló katonák nem ettől izzadnak. Ehhez hozzászoktak már kisgyerekkoruk óta. Ami őket jelenleg izzasztja. és izgatja, azok a Palota kapuján kívülről behallatszó furcsa morgásszerű hangok. És annak a látványa, ahogy a nehéz vaslemezekkel megerősített kapu egyre inkább hajlik befelé a nekitámaszkodó súlytól, melyet a kint lévő tömeg ráhelyez. Halálos rettegés izzasztja arcuk. Fogalmuk sincs, mi az ott kint, de nem is nagyon akarnak vele szembesülni.
2.
Bent

A Palota épületén belül kellemes hűvös volt eddig. Ám, miután fél órája megszűnt az áramszolgáltatás, a klíma berendezések lekapcsoltak, és a széles, nagy ablakokon beáramló napfény egyre inkább növeli a termek és folyosók hőmérsékletét. Az épületben harminckét ember tartózkodik. Maga a miniszterelnök, a családja; felesége, fia, lánya, az amerikai nagykövet, és családja, valamint a kubai minisztertanács hivatalos tagjai és a Kormányzói Palota személyzete. Takarítók, inasok, stb. Tudják, hogy súlyos a probléma, de nem akarnak tudomást venni róla ők sem. José Pilada miniszterelnök kedélyesen cseverészik, mű-mosolyokat oszt, igyekszik oldani a feszült hangulatot. Most épp azt tanácsolja, hogy menjenek fel az emeletre, ahol a Nagy Terasz bőven elég helyet nyújt mindenkinek, plusz a levegő is könnyebben mozog talán. Így kitódul a nép, és valóban, a tenger felől enyhítően hűs szellő lejt végig a teraszon. Libériás inasok a híres kubai koktélokkal telt poharakat hordják körbe. A vendégek kisebb–nagyobb csoportokba tömörülve beszélgetnek. Néhány hangfalból latin zene hallatszik, de épp csak annyira, hogy ne zavarjon senkit. Az amerikai nagykövet, William Vance-Ford, épp Pilada miniszterelnököt kérdezi a kialakult helyzetről.
- Mi a véleménye, miniszterelnök úr? Meddig tart ez az áldatlan állapot és mi okozta a felkelést?
- Nincs mi miatt aggódni! Népünk vére az éghajlatnak köszönhetően elég heves! Elég pár elégedetlenkedő, és máris kitör valami hasonló. Általában félévente előfordul. A Minisztertanács kézben tartja a dolgokat. Hadseregünk rövidesen visszaszorítja a Felkelők seregét. Most inkább azt árulja el, Kedves Vance-Ford, mikor tanít meg arra a maguk híres kártyajátékára? Mi is a neve? Póker? Van esetleg önnél egy pakli? Akár most is hozzákezdhetnénk, amíg tart ez az ön által „áldatlan állapotnak” nevezett helyzet!
- Persze! Külön önnek hoztam ezt a paklit! Ahogy a múltkor megbeszéltük, szívesen megtanítom!
- Jöjjön! Üljünk le oda! Úgy látom, ott van egy szabad asztal! – mondja Pilada, és odasétálva le is ülnek. Vance-Ford előveszi a paklit, melyet fedetlen keblű, csinos amerikai lányok díszítenek, megkeveri és osztani kezd. Aztán belefog a szabályok elmagyarázásába.
3.
Kint
Három olajzöld katonai helikopter hasítja a havannai eget az öböl fölött a part felé tartva. Guantanamo-ról szálltak fel. Feladatuk ellenőrizni a kubai miniszterelnök által elhangzott bejelentés igazságtartalmát. Amit odafentről meg pillantanak, az a legkisebb mértékben sem egyezik meg azzal, ami José Pilada sajtótájékoztatóján elhangzott. Rémülettől egyre inkább elkerekedett szemmel bámulják az utakon, utcákon, a házak közötti sikátorokban, és a Kormányzói Palota körül zajló eseményeket. A helyzet sokkal veszélyesebb, mint az hallható volt. Nekik ennyi elég is. Keresztet vetnek, megfordulnak, és amilyen gyorsan csak tudnak, visszahúznak a támaszpontra. Ahogy leszállnak, a Raj-kötelék parancsnok rohanó léptekkel közeledik a parancsnoki épület felé. Sürgős telefonhívást kell intéznie a Fehér Házba. Addig nem nyugszik, míg egyenesen az Egyesült Államok elnökét a telefonhoz nem hívják. Akkor beszámol a látottakról, és Az USA elnökének sötét bőre hamuszürke színt ölt pillanatok alatt.
4.
Bent

- Mi történt? – kérdezi a biztonságiak főnöke a meg lehetősen ijedt arcú takarítóra nézve.
- A szívéhez kapott és összeesett! Nem tudtam semmit sem tenni! Esküszöm! Sajnálom! Azonnal odaugrottam, és ellenőriztem a pulzusát, de már halott volt!
- Rendben! Semmi baj! Nyugodjon meg! Senki sem hibáztatja! – mondja a fekete egyenruhás nő, majd beleszól a cb-rádiójába.
- Orvost kérek azonnal a B-2-es folyosóra! Az egyik takarító szívinfarktust kapott! Nem! Meghalt.
De nem halt meg. Illetve nem egészen. A fekete egyenruhás nő, aki a test mellett térdelt, hirtelen éles fájdalmat érez az alkarjában. A halott felült, és megharapta. A nő előkapja a pisztolyát, fejbe lövi a nem egészen halott halottat, mely ezután lehanyatlik, és egészen halottá válik. Aztán lelövi az egyetlen szemtanút is, majd sietve távozik a helyszínről, mielőtt az orvos megérkezne! Így kezdődik odabent a Kormányzói Palotában. Gyorsan elharapózik a fertőzés.
5.
Kint
A Palota nagy kovácsoltvas kapuja csikordul egy utolsó hatalmasat, és bedől. A kint lévő, nem teljesen halott tömeg pedig átgázolva rajta, az őrökre veti magát. Szerencsétlenek lőnek, ahogy csak tudnak, de esélyük sincs. Azok meg csak törnek előre, bezúdulva az épületbe.
6.
A teraszon
A mit sem sejtő vendégsereg kezd kiengedni, és jól érezni magát, amikor beüt a krach. Egy rémült, fájdalommal teli sikoly hasítja szét ezt a hangulatot egy szempillantás alatt, melyre mindenki a teraszra vezető nagy szárnyas üvegajtó felé kapja a fejét, és attól, amit ott látnak, meghűl bennük a vér. Egy véres ruhában sikoltozó inas esik át éppen az üvegajtó bal szárnyán. Őt dülöngélő léptekkel, a rémálmokból előlépett torz emberi figurák követik. Ekkor tör ki a pánik. Sikoltva rohangásznak a nagy teraszon, de nincs hová menekülni! Asztalok dőlnek, székek borulnak, újabb fájdalmas-rémült sikolyok harsannak, ahogy a vendégseregre rátámadnak nem egészen halott társaik. José Pilada miniszterelnök is felpattan Vance-Ford nagykövettel együtt. Alaposan elkésnek. Véres keringő zajlik, ahogy a még élők, megpróbálva távol tartani maguktól támadóik kaffogó állkapcsát, ide-oda tántorognak. Jó néhányan az egyetlen kivezető út, a terasz széle felé futnak, és ugranak, hogy odalent szétcsapódott fejjel végezzék. Nem mindenki ilyen szerencsés. Van, aki bokros részre zuhan, és törött tagokkal várhatja a fájdalmas halált, mely a kertben bóklászó többi rém által biztosítva van számukra.
Órák hosszának tűnő negyedóra alatt véget ér az egész. A terasz teli imbolygó, vagy fekvő testekkel. A sikoltások örökre elhallgatnak. Csendes, szomorúan fájdalmas nyögések, és morgások hallatszanak csak. Na és a hangszórókból aláfestésként a Buena Vista Social Club Hasta La Siempre című dala. A póznára kifeszített nemzeti színű zászló ernyedten csapkod a feltámadó szélben.
Élő ember már nem látja azt a három, a kubai eget áthasító Levegő-Föld rakétát, melyek oldalán a „Tisztító Tűz” név szerepel felfestve…

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf