M. Karácsonyi Bea: Áthallás

– egyperces –


Csak fekszem a szalmában. Az istálló frissen takarítva, és üresen, Rita asszony a piacon, a kutya sem törődik velem. Fellini jár az eszemben, és a művészetek. Valamit tudott az a pasi, ami megfog a filmjeiben, talán a hangulatuk vesz meg. A képek és formák, mint a vízbe oldott festék, a szavak kavargása, amelyek öblös visszhangot vernek a fejemben. Azonban lehet az éhség tehet a filozofikus gondolatokról, folyton ízekről ábrándozom, amelyek soha nem érhetnek el hozzám. Vagy arról, hogy végre felkelek ebből a félig álmos, félig éber létből, mert mintha burokban lennék egy anyaméhben. A számnak folyton savanyú lőre íze van, borostás vagyok, és mosdatlan. Festékillat leng körbe, gyötör a szomjúság, és tudom, hogy az éjjel kiütöttem magam. Aztán egy lánnyal henteregtem itt a szalmában, a gatyám azóta is mellettem van, gombóccá gyűrve. Már régóta fel szeretnék öltözni, de nem megy. Valami láthatatlan erő tart vissza, ami nem hagy mozdulni.

A frottírköntösös, karcsú nő belépett a hálószobába. Kamillás hajsamponjának illata belengte a teret. Első dolga volt a távirányítót kézbe venni, és Filmmúzeum csatornára kapcsolni a televíziót. Majd elővette a pink körömlakkját, az ágya szélére huppant, felemelte rá az egyik talpát, és akkurátusan elkezdte kifesteni a lábkörmeit. Már a kislábujjánál tartott, amikor megérezte az ismerős bizsergést a gerincén.
Mintha valaki egészen közelről bámulná.
A válla felett az ágy fölé függesztett festményre bámult, az Egy férfi bűnös éjjel után − címűre, amit a lakással együtt örökölt. A képet élethű, lendületes vonalak jellemezték, és erős színek. Olajfestmény vászonra festve, barokkos, aranyozott kerettel.
− Vonzó vagy, de ne bámulj! Nekem szükségem van egy pohár borra, neked pedig vissza kellene venned a gatyádat!
Majd gúnyosan felvihogott, és a festményen lévő félmeztelen férfira grimaszolt mielőtt kivonult a konyhába.
A festménnyel szemben lévő televízióban éppen egy olasz filmet kezdték vetíteni, már harmadszorra abban a hónapban. Fellini napokat tartottak.

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf