Baráth Zoltán: A Sötét Oldal

„Ha szakadékba nézel, a szakadék is visszanéz beléd!” – Friedrich Nietzsche

Nem tudom, mi ez bennem. Mi ez a sötét oldal? Amikor józan vagyok, eszembe sem jutna, hogy bántsak akárkit! Ám amikor iszok, valami átfordul bennem. Előretolakszik egy gonosz ivadék, egy parazita, mely rajtam élősködik. Ő viszont nagyon is rosszat tenni vágyik!
- Üsd meg! – suttogja. Az elmémben kristálytisztán hallom szavait. Próbálok ellenállni. De annyira nyomakszik – tolakodik az előtérbe. Ellenállhatatlanul. Mint egy kis féreg, fúrja be magát az agyamba.
Sajnos, ma este ittam. Hallom megint a hangját. Részegen ülök a volán mögé. Ide-oda kacsázva vezetek haza. Keményen kifarolok a kanyarokban. Hazaérek. Sötét és csend a házban. Nem vártak meg! Felébred bennem a düh és a harag. Mit gondolnak ezek? Majd kirángatom őket mindjárt az ágyból! Belépek a lakásba.
- Drágám! Hol a vacsorám? – kiáltom. Süket csönd felel. Felrobogok a lépcsőn. Kivágom a szobaajtót. A takaró érintetlen. A feleségem sehol. Átvágtatok a gyerekszobához. Az is üres! Leléptek! A feszültség bennem hatalmassá növi ki magát. Dühömben törni - zúzni kezdek. Szétverem az egész lakást. Megszomjazom. Lemegyek a konyhába. A konyhaszekrényben eldugtam egy üveg Irish Rose-t. A helyén egy papír-fecni vár:
„Drágám! Ha haragszol, ha nem! Ez nem mehet így tovább! Segítségre van szükséged! Így csak megölsz minket előbb-utóbb! Lehúztam a vécén az üveg tartalmát és közben arra gondoltam, hogy észhez térsz és elmész elvonóra! Ha ezt nem teszed meg, nem látjuk egymást soha többé! Nejed: Carla”
Ezt olvasni akkor és ott csak olaj volt a tűzre. Még tovább zúztam a lakást. Az egészet szétzúztam. Valamikor hajnaltájban, belefáradva a tombolásba, elaludtam.
Másnap szaggató fejfájással és valami iszonytató hiányérzettel ébredtem. Egyedül voltam a lakás romjaival. Újra és újra elolvastam azt a rohadt papír-fecnit. Gyilkolni való kedvem támadt. Eleinte. Később, már teljesen ki józanodva, át tudtam értékelni az egészet. Este hét óra felé felhívtam a tudakozót. Érdeklődtem, hol van a legközelebbi A.A. gyűlés. Megadták a címet. És elmentem.
Az A.A. (anonim alkoholisták) legközelebb egy bérház pincéjében tartotta a gyűlését. Székek körbe pakolva. Hideg, keserű kávé. Fonnyadt szendvicsek, mit a társaság maga. Fonnyadt arcok. Lesüllyedt senkik. Én is senkivé váltam, elvileg jól kellett volna éreznem magam a senkik közt. Mégis rosszul voltam és viszolyogtam az egésztől. Az alkalom vezetője megkérdezte, ki van itt először, mégis jelentkeztem. Talán ez a gyógyulás első útja. Talán adnom kellene neki egy esélyt.
- Szia! Ki vagy?
- Sziasztok! Paul vagyok és alkoholista!

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf