Radnai István: PILLANGÓK EBÉDSZÜNETBEN

Henriettánál már nem kellett betörni az ablaküveget, hogy valaki bejusson abba a fényes sötétségbe. László Dedi átlagos, inkább középtermetű fiú volt, a vállalati csapatban jobbszélső. Kicsit hosszabb haja szőkébe hajló, inkább seszínű volt.

    Hogy Henit elképzeld magadnak, egy kosárlabdázó Koncz Zsuzsára kellene gondolnod. Selymesen az erős vállára hullott, kicsit féloldalasan – ebben is hasonlítottak egymásra. Csöppet sem volt férfias, aki látta a vállát, arra gondolt pofont nem, de egy-egy cirógatást elfogadna tőle.

     

    Azon a délelőttön két osztályon nem haladt a munka. Számlák se készültek, bár gondosan befűzték a gépbe a formanyomtatványt. A lányok izgatottan beszélték egymás közt, Heni sztjuvinak, légi utaskísérőnek készül, az első vizsgán már túl van.

    Ő maga nem szédült meg, de az oktató kissé nehezebben vette a levegőt. Valahogy a szóbelinél kicsit közelebb is húzódott, nem a székre, hanem az asztalra ült.

    Heni szorgalmasan és elég gyorsan válaszolt. Amikor angolra fordították a beszélgetést, nem akadt el pergő nyelve, szülei éveket töltöttek el kiküldetésben, még gyermekkorában. Csak érettségizni jött haza két éve. Azonnal állást kapott a külkereskedelemben.

    Az oktató valamiért gyakran húzogatta a nadrág szárát, ezt olyankor szokták a férfiak, ha nem akarják, hogy a nadrág kitérdesedjen.

    De mintha derékban szűk lett volna, és az övét babrálná, a derekán is húzogatta.

     

    Heni ártatlanul nézett maga elé, a kérdésre koncentrál, néha felnézett a pilóta arcára. Rádöbbent, kék szeme van, olyan világító kék, átható. Majd egyre sötétebbre váltott, mint akinek tágul a pupillája.

    Kormos kettő csak arra vigyázott, hogy a nadrágja éle.

     

    - Majd értesítjük! - a szokásos zárómondat. Heni tudta vagy inkább érezte, hogy ez a következő fordulót jelenti. Még orvoshoz is kellett mennie. Bármilyen nevetséges, az újraoltási igazolványát is bekérték. Fontosabbnak látszott, mint a jeles érettségi.

     

    Dedi leveleit a főnök rendre visszadobta. Mi állt ebbe a góréba? - tanakodtak a többiek. Kis cég volt, gyakran a vezér maga írta alá a levelet. A vezér név valahogy ráragadt, pedig a káefté nem rég szakadt ki az anyavállalatból és mindenki szem előtt volt, hiszen nem volt második szereposztás. A vállalati futballcsapat együtt maradt, csak a sörmeccsek szaporodtak, a bajnokság leült. A minisztérium sportfelelőse alig várta nyugdíját, nehogy addig lapátra tegyék. a titkárnő férjhez ment, azt rebesgették valami arab herceghez. De hát mindenki herceg volt, akinek arany karórája volt, tizennyolc karátos. Nem is Doxa, ilyen márkát még nem láttak. Azok a nők híresztelték, akik állítólag látták, amikor felszolgálták a kávét. Akik az állami cégnél maradtak egy darabig pletykálkodtak, mint régen, aztán egyik reggel, napról-napra, szép sorjában nem jöttek be többé.

     

    Dedi leveleiben oda nem illő értelmetlen mondatok voltak. A levelezőnő, egyenesen a lecsóból, nem tudott a szöveggel mit kezdeni, ha belejavított, még rosszabbul sült el. A lecsó nem valami nyári eledel volt, hanem a levelezési csoport. Ezek a becenevek és betűszavak körülbelül olyanok voltak, mint a németeknél a náci, vagy az oroszoknál a „gazprom”. Impex becenevet kapott az állami vállalat, amely N.V. néven alakult, de a nemzeti vállalat megjelölést csak a forradalom százéves évfordulója ihlette. Később Petőfi képe is halványult és négy hatalmas portré haladt a május elsejei menet élén. Tehát lecsó télen is volt, de a felvonulások is megkoptak addigra.

    Egyszerre olyan olcsó lett minden, úgy csökkentek az exportárak. Pedig csak a tizedes vessző csúszott arrébb Dedi keze alatt. A főnök, erős, de keskeny orrnyergén aranykeretes szemüveg ült, le nem tette volna. szürke szeme semmi jót nem ígért. Csontos arca, csontos keze sem.

    Jolán, aki pedig nő volt, de ezt a negyven év alatt elfelejtette, maga elé nézve hallgatta a szentenciát. Ritkán szidták össze, pedig most nem is ő volt a hibás, hanem, aki a levelet diktálta.

     

    Kiléptem a folyosóra. A káeftének nem volt se konyhája, se étkezője. Ezt meg kell szokni. Büfé sem. Irány a közért, de akkor még a gyors beszédű főnökön, az ügyvezető, nem nézett folyton az órájára. A vécé felől kék füst gomolygott, majd hidegen leült az előtér bőrgarnitúrájára. Még tanultuk a megváltó kapitalizmust.

     

    A lépcsőház nem volt rideg, az udvarra nem gang nyílott, széles, műkő burkolatú folyosó, benne minta: időnkét egy-egy virágkosár és végig kerete volt. Sötétebb, szürke csík vezette volna a szemedet, ha a lábad elé néztél volna. Annyira megszokott látvány volt a mintás műkő, hogy ezt a házat be sem mutatták a tévében. Rádió-Mihály a kamerával a szecessziót pásztázta.

    A tágas udvaron halk zsongásként jelentkezett az utcazaj, a villamos nem rezgette az ablakot. Meghallottad volna a suttogást.

     

    Kakaó kiflivel, mint az albérletben, amikor a szünetben bezárt a menza és még kevesebbet gondoltál a jegyzetekre. Én is csak a kakaóra gondoltam, amikor a másodikra, a kényelmes lépcsőkön.

     

    Egy alakot láttam, háttal, és egy nőt az ajtófélfának dőlve. a második lakásajtónál, az volt hevenyészett irodánk ajtaja.

    A nő valahová a távolba nézett, talán repülőzúgást hallott vagy a korlát virágtartójára szállt egy pillangó.

    A férfi zokogott, sőt sírt, halkan, de sírt. Később láttam, hogy Dedi arcán tényleg könnyek csorogtak.

     

    Heni dacosan hátradőlt, mintha az ajtófélfa akarna kiszakadni. 

     

    Amikor Heni elrepült, Dedi lázasan szervezte a tömegsportot. Elfoglalta a városi futóverseny és diákolimpia.

     

     

    Másnap a  főnök Moszkvába repült, legalábbis úgy mondták, a legnagyobb partnerünk képviseletében. Bepróbálkozott régi kapcsolatunknál. a Csúzpromexportnál. A többit megteszi a vodka. Gorbacsovval nem számolt, szesztilalom!

    Talán nem is Moszkvába repült, talán csak repült. A Kovács elvtársból Kovács úrrá avanzsált trösztvezér még időben kinevezte taknyos unokaöccsét. Az unokaöcs többet ért, mint a nagybátyja. 

    Bezárkózott - Magdika senkinek nem vagyok itt! - és elővette egyetemi jegyzetét. A lányok meggyanúsították, hogy szexlapokat olvas. A munka egyre kevesebb lett, a káefté létszáma attól még megmaradt.

    Változatlanság, a változásban. Csak bizsergett a rendszerváltás.

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf