Zonda Tamás

zondatamas

Zonda Tamás (Budapest, 1940. –) pszichiáter, neurológus, költő, író.
Drága, volt irodalom tanárom már gimnazista koromban aggódott miattam, úszómester leszek-é vagy bárzongorista? Kétségtelen, hogy a nyarakat többnyire a strandon töltöttem, év közben pedig zenekarommal játszottunk minden hétvégén.
A gimnáziumban az un. kultúrversenyeket alaposan átpofoztuk, mert a kötelező köröket letudva, elsőként adtunk elő (az országban !?) egy általunk írt musicalt, mely Vesaliusról, a nagy anatómusról szólt. 
Az „Így írtok ti”-t 15 évesen könyv nélkül tudtam, Karinthy azóta is szellemi apám és természetesen akkor kezdtem verseket írni, reménytelenül szerelmes lévén. 
Az irodalom egész életemet végigkísérte, és még akkor is, amikor a tudományban a legaktívabban dolgoztam, az íróasztalom egyik felén az elolvasandó szakkönyvek, cikkek álltak, a másik felén viszont a verseskötetek, regények, esszék. 
Egy idő után beláttam, hogy megoldhatatlan feladat mindkét felé megfelelni. Kettős állampolgárságom nyomasztó súlyából végül úgy sikerült - részben - lefaragnom, hogy egyfajta határterületi feladatra leltem: az öngyilkosság jelenségének kultúrtörténeti vizsgálatára. E munka eredménye két, azt hiszem sikeres könyvem, mert mindkettőért Nyírő Gyula díjat kaptam. 
Persze ez nem magyarázza a versírást és a titkon bennem robotoló költőt, ezt magamnak sem tudom megmagyarázni, nem is dolgom.   
Verseket későn kezdtem közölni, de lassan két kis kötetté nőttek. Még Balassagyarmaton alapító tagja voltam a Komjáthy Jenő Irodalmi és Művészeti Társaságnak 1980-ban. A Társaság első kötetében jelentek meg verseim először könyvben (Bőrünkön a betűk).
A Magyar Írószövetség tagja 1988-tól vagyok, amikor még nehezebb volt e társaság tagjává lenni.


Nagy Lajos Társaság érme 2008. (Az aquincumi költőverseny díja)
, Balassagyarmatért Emlékérem (Pro Urbe) 2011

Forrás: http://www.zondatamas.hu/

 

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf