Csáji László Koppány

ernstferenc

Csáji László Koppány (Budapest, 1971) író, néprajzkutató, ügyvéd.

Tanulmányok:
1. ELTE Állam- és Jogtudományi Kar: jogász (jogi doktorátus)
2. BJKMF logisztika/hadtáp (hadnagy)
3. PTE Pécsi Tudományegyetem, Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszék, BA, MA (a diploma minősítése: kitüntetéses) és PhD (summa cum laude)

Tagságok: Magyar Írószövetség, Napút-kör, Magyar Néprajzi Társaság, FilmJus (forgatókönyvíró), Magyar Mecénás Program, International Society of Ethnology and Folklore (SIEF), Magyar Kulturális Antropológiai Társaság (MAKAT) vezetőségi (felügyelőbizottsági) tag; a SIEF Young Scholars Working Group társelnöke, a MAKAT felügyelőbizottságának tagja; 1999-től tagja a Budapesti Ügyvédi Kamarának.

Szerkesztői tevékenység: az eddig 15 kötetnél tartó Ómúltunk Tára könyvsorozat sorozatszerkesztője a Napkút Kiadónál, és a Napút folyóirat VoltJelen rovatának szerkesztője, a Napút-kör tagja.

Irodalmi publikációk, filmek: több száz novellája, verse, esszéje, rövid drámája és más írása jelent meg a Magyar Művészet, a Napút, a Szcenárium, a Kalligram, a Búvópatak, a Lyukasóra, a Szózat, az Életünk, az Ezredvég, a Kethalo Drom, a Polisz, a Kapu, a QuArtett, a Muravidék stb. folyóiratban. Egyes írásait orosz, angol és szerb nyelvre fordították, jelenleg készül néhány verse finn nyelvű fordítása is. Producerként és forgatókönyvíróként több mint 20 dokumentum és dokumentumjátékfilmet készített a Duna Televízió és az MTVA részére, továbbá egy történelmi kisjátékfilmet, Szabadság, harc címmel 2019-ben (a film utómunkáiban Sára Sándor is közreműködött).

Önálló, illetve társszerzővel írt kötetek:
A Palackposta csöndje (verseskötet, 2020, Cédrus Művészeti Alapítvány,)
Suttogás a zajban (novelláskötet, 2019, Cédrus Művészeti Alapítvány,)
Genetika és őstörténet (2016, Napkút Kiadó, az ISZKI DNS-laboratóriumvezetője, Pamjav Horolma által szervezett interdiszciplináris kutatócsoport ismeretterjesztő kötete)
Szerencsefia (számi drámák fordítása, fordítótársakkal, 2017, Napkút Kiadó)
Manasz (Molnár Kiadó 2015, javított, bővített kiadás: 2017 – az archaikus kirgiz hőseposz műfordítása, és a kirgiz verselésről szóló elemző esszé; társszerző: Somfai Kara Dávid).
A hajléktalan, a csók és a terrorista (novelláskötet 2011, Napút folyóirat – Káva-Téka),
Ég az út mögöttem (verseskötet, 2008, Fiatal Írók Szövetsége – Napkút Kiadó),
A sztyeppei civilizáció és a magyarság (tudományos ismeretterjesztő kismonográfia, Napkút Kiadó, 2007, újra kiadva: 2008, javított kiadása: 2011, javított, bővített, e-könyv: 2019)
Tündérek kihalófélben I–III. (2004, Napkút Kiadó), az egyes kötetek a következők:
- Hunoktól a hunzakutokig – kutatóút Belső-Ázsiában (útleírás és versek)
- A hunok történelme és utódnépei (tudományos ismeretterjesztő monográfia)
- Szemelvények Hunza szellemi néprajzkincséből (tudományos monográfia)
- Az Őr szeretett virágai (CD melléklet a Belső-Ázsiában gyűjtött népdalokból)
Dzsánkrí (útleírás és versek a himalájai khám-magarok közötti kutatóútról 1999, Masszi Kiadó)

 

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf