Török András István: Lehet-e hangsúlyos a határozott névelő?

Egyre többször hallani a televízióban, rádióban olyan mondatokat, amelyekben a határozott névelőt erősen hangsúlyozzák, mégpedig úgy, hogy a névelő egybeolvad az utána következő szóval. A médiából vett példák sokaságából álljon itt néhány, amelyek hangzását igyekszem írásban érzékeltetni: „Amagyar cégeknek évekbe telhet, amíg visszaszerzik az orosz piacot.” „Ahíradó végén még egyszer a hírek röviden.” „Agazdák a felvásárlás árai miatt aggódnak.” A hiba a mondaton belül is előfordul: „Szó sincs akilakoltatások felfüggesztéséről.” „Aláthatatlan ember ellen aflóraszeptet használom.” Ez a gyorsan terjedő hangsúlyozási hiba igen veszélyes, mert anyanyelvünk ősi ritmikáját, dallamát, hanglejtését rontja meg, vagyis mindazt, ami anyanyelvünk lelkét adja.
   A fenti hibák felvetik azt a kérdést: lehet-e egyáltalán hangsúlyos a határozott névelő? Igen, olykor lehet. Példa erre egy, a televízióban elhangzott mondat: „Junkers neve egy név az EU élére, de nem a név.” S egy másik példa egy pestszentlőrinci zöldségüzlet cégfeliratán, némi humorral fűszerezve:

szepi1

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf