Török András István: A szocialista-liberális eszme és gyakorlat iskolapéldái

Kőrös Péter, a főváros XVIII. kerületének MSZP-s kampányfőnöke szerint a választópolgárok egységsugarú síkidomok, vagyis nem gondolkodó lények – hallottuk a Hír tv-ben. A szeptember 18-iki fura hír egy-két napig volt csak hír, hiszen az MSZP részéről a legszokatlanabb kijelentések sokaságát hallottuk már, volt alkalmunk hozzászokni – de ez az egységsugarú síkidom mégis elgondolkodtatott. Mert a síkidomnak van három vagy annál több szöge és oldala, van kerülete és területe. Az egységsugarú síkidom kifejezés azonban nem használatos, mert például a három- vagy ötszögnek nincsen sugara. (Az igaz, hogy a kör is síkidom, de formája miatt annyira elkülönül a többitől, hogy nem szokás síkidomnak nevezni. A síkidomok kerülete, területe pontosan kiszámítható, a kör ugyanezen adatait csak megközelítően ismerhetjük meg.)

Az egységsugarú kör azonban bő fél évszázad messzeségéből a középiskolai matematika órákat vetítette elém. Függvénytannal kezdtünk akkoriban foglalkozni. Rajzoltunk a körzőnkkel egy kört, amelynek sugara bármekkora lehetett, de mi 1-nek, azaz egységnek vettük, ezért lett a kör egységsugarú. Ez a kör, megfelelően belerajzolva az alfával jelzett szöget, segítségünkre volt a szögfüggvények megértésében. A szögfüggvények ugyanis hányadosok, vagyis osztás révén jönnek létre, s az osztó a szinusz alfa és a koszinusz alfa esetében az egységsugár. 1-gyel azonban nem osztunk, így az említett függvények, mint két szakasz, azonnal, valóságosan és lemérhetően kirajzolódtak az egységsugarú körön belül. Ott, a padban ülve akkor igen megnyugtató volt számunkra ez a szemléltetés, hiszen az idegen kifejezések meg a négyjegyű függvénytáblázat sok ezernyi számjegye bizony első pillantásra ijesztőnek tűnt.

Ez az egységsugarú kör, és minden, ami hozzá tartozott, később, kenyérkereső koromban is jól jött. A lejtéssel bíró alkatrészek vagy az önzáró szerszámkúpok használata, elkészítése során ugyan inkább a tangens függvény került előtérbe, de az egységsugarú kör ennek megértéséhez is segítség volt.

Vajon honnan vehette, és miért használta Kőrös Péter MSZP-s kampányfőnök az egységsugarú síkidom kifejezést? Az egységsugarú szó talán az egyforma, változatlan és változhatatlan, egyszerű, együgyű szavakat, és a mögöttük álló fogalmakat villantotta fel homloka mögött, s ezeket a jelzőket találónak érezhette kerülete választópolgáraira. A síkidom szó meg a kietlen, egyhangú jelzőket hívhatta elő, amely jelzők vonatkozhatnak a választópolgár intelligenciájára is. De lehet, hogy a síkidom a manapság divatos sík hülye kifejezést helyettesítette… Nem tudom, csak próbálom kitalálni. Mert mindennek van oka…

Egy biztos: változtatni kellene ezen a szocialista eszmeiségen. Mert az egykori elvtársak még veszíteni sem tudnak. Pedig egyszer meg kellene tanulni. Elegánsan. Gondolkodó úriemberek módjára.

*

Október 26-án a késői órákban nézem a televízióban az internetadó elleni tüntetést. Miután hivatalosan véget ért a megmozdulás, sokan átvonultak a Fidesz székháza elé, s a stílus egyszeriben megváltozott: betörték a székház redőnyeit és ablakait, kórusban ordítva becsmérelték a kormányt, lökdösték, megalázták a Hír tv jelen lévő tudósítóját, a kamerát használhatatlanná tették. A „műsorrend” egyébként jól elő volt készítve a Norvég Alap pénzéből gazdálkodó Ökotárs Alapítvány akcióival, továbbá André Goodfriend, Amerika itteni ügyvivője bejelentésével. Az ügyeket vivő úr ugyanis találós kérdést intézett kormányunkhoz s persze hozzánk is: hat magyar embert nem engednek be tőlünk az USA-ba, s találjuk ki, kik is ezek az urak, és mivégre kapják a büntetést. A feladat persze ostobaság, de arra jó, hogy zavart keltsen, s a kormány ellen hergelje a régi-új másként gondolkodókat.

Nézve a barbár viselkedést, eszembe jutott, mit mondott Gyurcsány Ferenc az országgyűlési választások után: mindent el fogok követni azért, hogy az új kormány ne húzza ki a következő választásig – s erősen megnyomta a mindent szót. Arra gondoltam akkor, hogy vajon mi fér bele ebbe a szóba? Talán a politikai gyilkosság is?

Azon az estén ennek a mindennek láttuk egy kis darabkáját. Az Orbán kormány kétharmaddal győzött ugyan, de ez nem jelenti azt, hogy az ördög alszik. Az egyharmadnak egy parányi része kedden ismét kimutatta éberségét (hithű szocialista kifejezéssel: „A nép megmutatta erejét”), s a történtek durva részeit illetően az ultrákra hivatkozva mosták kezeiket. Nekem meg az 1990-es taxisblokád jutott eszembe, amely két nappal volt október 23. után: emlékeznek még rá? Ha nem, frissítsék fel a történteket, és mondják el fiaiknak is.    

2014. október 29.

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf