Mátyás király visszaszerzi a koronát

Heltai Gáspár krónika nyomán –

Portrait de János Vitéz. Frontispice d'un manuscrit (Plaute, Comédies)A magyar királyok koronája idegen kézre került, zálogba volt Frigyes császárnál – vissza kellett szerezni minden áron.

    Mátyás király megbízta Vitéz Jánost, a nagyváradi püspököt, hogy tárgyalást kezdjen a császárral.

    Vitéz János nagy titokban Bécsbe utazott, sokszor tárgyal a császárral, és a sok tárgyalásból az lett, hogy a császár hetvenezer arany váltságdíjat követelt a koronáért.

    Amikor a magyar urak meghallották, hogy mit követel a császár, nagyon elbúsultak, mert nagy csoda volt nekik, hogy saját koronájukat olyan szertelen nagy summán kell megváltaniuk.

    De hiába búsultak, Mátyás király a tanács elé vitte a dolgot, és közösen elhatároztak, hogy megadják, amit a császár követel. Ezután a tanács hét férfiút választott: ezekre bízták a korona kiváltását és tisztességgel való hazahozását.

    Nemsokára elindultak a követek, akik háromezer lovas katonát vittek magukkal, mert a koronának megadták a tisztességet.

    Amikor a követek meghallották, hogy Frigyes császár Bécsújhelyen tartózkodik, csapatostul oda vonultak, és bebocsátást kértek.

    De Frigyes császár a várból meglátta, hogy milyen sokan jöttek, nagyon megrémült, mindjárt bezáratta a kapukat, és az őrséget a vártára küldte. Azt üzente a magyar követeknek:

    – Nem illik ilyen sokasággal bejönni a városomba, nem is bocsátok be többet kétszáz fegyveresnél. Jöjjön hát Vitéz János püspök kétszáz kísérővel, a többiek vonuljanak vissza.

    A magyar követek azt üzenték vissza:

    -Ne tartson tőlünk császár őfelsége, mi a magyar korona tisztességéért jöttünk ennyien.

    De hiába üzentek, a császár csak Vitéz János püspököt bocsátotta be kétszáz kísérőjével.

    Kereken egy hónapig tárgyalt ott a császár a püspökkel, míg mindent apróra elvégeztek.

    Amikor a tárgyalásokat befejezték, a többi követet és a kíséretet ismét odaszólították. De a városba nem léphettek be, ott táboroztak Bécsújhely külvárosában.

    Alig érkeztek meg a követek, már veszekedni kezdtek a császárral. Mert a magyar követek először a magyar koronát kívánták kezükbe, a császár pedig a váltságdíjat akarta előbb megkapni, s azután a koronát átadni.

    Végre János püspök és a passaui püspök olyan orvosságát találták ennek, hogy a követek hozzák a pénzt a város kapuja elé, a császár emberei pedig hozzák oda a koronát, ott azok leszámlálják a váltságdíjat, ezek pedig jelen tartják a koronát.

    Úgy is történt. A követek odavonultak, leszámlálták a hetvenezer forintot a koronáért, a császár emberei pedig a követek kezébe adták a koronát.

    Mihelyt a koronát átvették, a követek mindjárt visszatértek Sopronba. Ott fennszóval kihirdették, hogy ha valaki a szent koronát látni akarja, oda jöjjön, mert kiállítják, hogy minden ember szabadon megláthassa. Az emberek eljöttek Sopron körül minden városból és faluból, hogy lássák a szent koronát, mint egy szent ereklyét.

    Ezután a követek Mátyás királyt keresték fel, aki éppen a török ellen hadakozott.

    Mátyás király Jajca várát igyekezett megszállni, és most megnőtt az igyekezete, mert kezében volt a királyi korona, és a római császárral megszerezte a békességet.

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf