Friedrich Klára: Tátrai kincskeresők rovásjelei

Neidenbach  Ákos/1945/ sikeres hegymászó és hegymászó oktató sok külföldi csúcson járt, de a Tátrához köti a szíve. Az itteni mondákat gyűjtötte össze Tátrai legendárium c. könyvében (2000). Ebből egy szép idézet, mely Isten kincseskamrájáról szól:  „…a Lomnici csúcs közelében lévő Héttorony nevű bérc belseje Isten kincseskamrája lenne, melyet a Barát (Mnich) sziklaalakja őriz. Csodás aranyállatokat, aranyból és drágakőből való gyümölcsöket rejt magában a rege szerint ez a sziklaüreg és szinte gondolkodhatnánk felette, igazán csak mese ez?  Nem kimeríthetetlen gazdag tárháza-e a Tátra mindazoknak a javaknak, melyek okosan felhasználva a Szepesség s az egész magyar haza vagyonosodását, boldogulását hatalmasan előmozdíthatják?”
Ebben a könyvben találtam a következő rajzolatokat  a 66. oldalon.
friedrich1rajzDr. Győrffy István professzor rajza  egy, a Tátrában sziklára vésett különös jelcsoportról, amit feltehetőleg aranykeresők készítettek. Kincskeresők jelei a Magas Novy felső barlangjából.
Az 1. rajzról  Salgó Gabriella felvidéki tanárnőtől, rovásírás oktatótól is kaptam fényképfelvételt, melyet ő a késmárki várban fényképezett. Ennek aláírása:
HoheNowy  felső barlangja falába vésve 1820 m t.sz.f.m. /tengerszint feletti magasság/ másolta: Győrffy
Az érdekesség, hogy Salgó Gabriella fényképén bal oldalon is látható egészen apró eltéréssel ugyanaz a mesterjegy szerű jel, mint a rajzon a D /rovás NY/ alatt.
Sebestyén Gyula könyvében /Rovás és rovásírás, 1909/126 -128/  felvidéki  mesterjegyek között találunk hasonlókat. /Többek között Ernyei Józseftől tudjuk, hogy a rovásírás a Felvidéken is elterjedt volt, lásd Friedrich K: Újabb adatok a Túróci fakönyvhöz, 2007/116/
A kincskeresők jegyei a rovásírás ismeretéről árulkodnak. A Hold ábrázolásban /Telehold és Újhold/ a rovás D és B látható. Elszórtan még rovás SZ és D betűk. A jobb oldalon a rovás NY /latin D/ alatt a  névjel lehet D, R, S vagy I, R, S vagy az ÍRÁS szó összeróva. Salgó Gabriella fényképén kicsi eltéréssel a bal oldalon is ott van.
A bal oldalon az ANC latin betűk alatt szintén egy névjel, kapocs K és D  vagy az AKAD szó.
Bal oldalon a 68-as szám  alatt láthatunk egy latin betűs VA összerovást, mely jobbról balra olvasva rovásként értelmezve A5 is lehet.
friedrich2rajz A második ábra is több  rovás értelmezésre ad lehetőséget. Sőt el lehet indulni a kincseket is megkeresni.

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf