Friedrich Klára: Tátrai kincskeresők rovásjelei

Neidenbach  Ákos/1945/ sikeres hegymászó és hegymászó oktató sok külföldi csúcson járt, de a Tátrához köti a szíve. Az itteni mondákat gyűjtötte össze Tátrai legendárium c. könyvében (2000). Ebből egy szép idézet, mely Isten kincseskamrájáról szól:  „…a Lomnici csúcs közelében lévő Héttorony nevű bérc belseje Isten kincseskamrája lenne, melyet a Barát (Mnich) sziklaalakja őriz. Csodás aranyállatokat, aranyból és drágakőből való gyümölcsöket rejt magában a rege szerint ez a sziklaüreg és szinte gondolkodhatnánk felette, igazán csak mese ez?  Nem kimeríthetetlen gazdag tárháza-e a Tátra mindazoknak a javaknak, melyek okosan felhasználva a Szepesség s az egész magyar haza vagyonosodását, boldogulását hatalmasan előmozdíthatják?”
Ebben a könyvben találtam a következő rajzolatokat  a 66. oldalon.
friedrich1rajzDr. Győrffy István professzor rajza  egy, a Tátrában sziklára vésett különös jelcsoportról, amit feltehetőleg aranykeresők készítettek. Kincskeresők jelei a Magas Novy felső barlangjából.
Az 1. rajzról  Salgó Gabriella felvidéki tanárnőtől, rovásírás oktatótól is kaptam fényképfelvételt, melyet ő a késmárki várban fényképezett. Ennek aláírása:
HoheNowy  felső barlangja falába vésve 1820 m t.sz.f.m. /tengerszint feletti magasság/ másolta: Győrffy
Az érdekesség, hogy Salgó Gabriella fényképén bal oldalon is látható egészen apró eltéréssel ugyanaz a mesterjegy szerű jel, mint a rajzon a D /rovás NY/ alatt.
Sebestyén Gyula könyvében /Rovás és rovásírás, 1909/126 -128/  felvidéki  mesterjegyek között találunk hasonlókat. /Többek között Ernyei Józseftől tudjuk, hogy a rovásírás a Felvidéken is elterjedt volt, lásd Friedrich K: Újabb adatok a Túróci fakönyvhöz, 2007/116/
A kincskeresők jegyei a rovásírás ismeretéről árulkodnak. A Hold ábrázolásban /Telehold és Újhold/ a rovás D és B látható. Elszórtan még rovás SZ és D betűk. A jobb oldalon a rovás NY /latin D/ alatt a  névjel lehet D, R, S vagy I, R, S vagy az ÍRÁS szó összeróva. Salgó Gabriella fényképén kicsi eltéréssel a bal oldalon is ott van.
A bal oldalon az ANC latin betűk alatt szintén egy névjel, kapocs K és D  vagy az AKAD szó.
Bal oldalon a 68-as szám  alatt láthatunk egy latin betűs VA összerovást, mely jobbról balra olvasva rovásként értelmezve A5 is lehet.
friedrich2rajz A második ábra is több  rovás értelmezésre ad lehetőséget. Sőt el lehet indulni a kincseket is megkeresni.

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf