Benedek Elek: Öcsike-történetek 6.

6. Kísértetjárás Kisbaconban

     

Tavaly ősszel Virág Jóska megszólítja a kertben Öcsit meg Andrist:

    - Nézzétek csak, mit csináltam!

    Azzal megmutat nekik egy óriási kivált tököt, aminek szemet, szájat, orrot faragott a fanyelű bicskájával.

    - Gyertyát kell belétenni este, s olyan szörnyeteg lesz belőle, hogy a legvitézebb embert is halálra ijeszti! – mondta Jóska.

    - Gyerekek! – kiáltotta felvillanó szemmel Öcsike – ez „nadserű” gondolat! Ma este nagy kísértetjárást rendezünk. Megijesztjük a lányokat.

    Alig várták az estét. A kertnek egy elrejtett zugában felöltöztek kísértetnek. Öcsi ruhájára felhúzta a hálóingét. Gyertyát állított az üres tökbe, s úgy tartotta maga elé, mintha ez a tök lett volna a buksija. Mögéje állt Andris, hasonlóképpen hosszú hálóingben. Az arca elé fehér szalvétát kötött, fejére papírcsákót tett, kezében hosszú bot végére tűzött égő gyertyát tartott. megszólalásig hasonlított egy kísértethez. Utánuk következett Virág Jóska, kifordított subában. Mondhatom, félelmetes egy társaság volt.

    Megindultak a ház felé, s halkan, mély hangon dunnyogva énekelték:

    - Kí-sér-tetek vagyunk.

    - Kí-sér-tetek vagyunk.

    - Kí-sér-tetek vagyunk.

    A ház közelében Évikével és Hancikával akadtak össze. Évike már nagyon jól tudja, hogy kísértetek nincsenek, Hancika még nem tudja, hogy mi fán terem a kísértet. Hanem azért egy kicsit megijedt mind a kettő, mikor azt a félelmetesen kivilágított, halkan dunnyogó menetet megpillantotta.

    A fiúk újra rákezdtek:

    - Kí-sér-tetek vagyunk.

    - Kí-sér…

    Egyszerre csak elakadt a szavuk. Egy nagy, felnőtt, valóságos kísértet állt előttük fehér lepelben. A fejét csuklya takarta el. Kezében fáklya lobogott. (Vagy csak faggyúgyertya volt? Nem tudom bizonyosan.) Mély, dörgő hangon szólt rá a kísértetekre:

    - Megálljatok! Hogy merészeltek tréfát űzni a kísértetjárásból! Most eljöttem én, az igazi kísértet, hogy megbüntesselek benneteket. Előre, be a házba, valamennyien! Majd ott számolunk!

    A kis kísértetek elpotyogtatták a kivilágított tököt, a papírcsákót meg a többi kísértet-felszerelést. Évike édesen kacagni kezdett és megnyugtatta az ijedező Hancikát is. Szépen megindult a felnőtt kísértet mellett a fiúk után, akik reszketve léptek be a házba.

    - Álljatok szembe velem! – dörögta a felnőtt kísértet, mikor a házba értek. – Remélem, nem féltek? Hiszen ti akartátok a kislányokat megijeszteni.

    Most már nemcsak Évike kacagott, hanem Hancika is. Mert Hancikának az a kitűnő tulajdonsága, hogy pompásan megfigyel mindent, de különösen azt, aminek valami köze van a ruházkodáshoz. (Nem hiába leány!) Észrevette tüstént, hogy a felnőtt kísértet az apus fürdőlepedőjét viseli. Bezzeg, hogy a megszeppent fiúk ezt nem vették észre!

    - A büntetéseteket megkaptátok: ti ijedtetek meg s a kislányok még ki is kacagtak benneteket – mondta a felnőtt kísértet. Most már nem is igen változtatta el a hangját. Aztán egyszerre csak hátravetette a fejéről a fürdőköpönyeg csuklyáját. Persze, hogy Öcsiék apuskája volt!

    - Te vagy az, apus? – kiáltotta felderülő arccal Öcsi. – Hát neked ugyan hogy jutott eszedbe, hogy megtréfálj bennünket?

    - Véletlenül hallottam a kertben, mikor a kísértetjárást terveztétek. Azt gondoltam magamban: ha már a fiam olyan híres ember lett a „nadselű” gondolatai miatt, miért ne próbálkozzam meg én is valami „nadselű” gondolattal? Hátha még belőlem is híres ember lesz?

    - Csak iparkodjál, apus – mondta bíztató hangon Öcsike –, én nem vagyok irigy, nem bánom, ha híres ember lesz belőled is.

     

    – vége –

     

    Az Öcsike /Benedek István/ édesapja Benedek Marcell irodalomtörténész és műfordító.

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf