Benedek Elek: Öcsike-történetek 5.

5. Hazug Péter bácsi

     

Öcsike a múlt héten elhatározta, hogy bebizonyítja: igenis szokott Hazug Péter bácsi aludni ebéd után, mégpedig olyan mélyen, hogy akár ágyút sütögethetnek a füle mellett.

    A gyerekek kíváncsian kérdezgették, hogyan akarja úgy bebizonyítani ezt, hogy Péter bácsi semmiképpen le ne tagadhassa. Öcsike csak mosolygott, de nem árulta el a tervét.

    Egy szép napon ebéd után egyes egyedül átszökött Péter bácsihoz. Vitt magával egy fésűt, egy kefét meg Hancikának a hajszalagját. Ott találta Péter bácsit a szokott helyén. Persze, hogy aludt mélységesen. Még a borát sem itta ki. A híres „sztétrobbant2 pipa a kezében volt, de a kupakja a földön.

    Öcsike szépen odasettenkedett hozzá, s gondosan fésülni kezdte hosszú szakállát. Péter bácsi meg se moccant. Aztán – befonta Öcsi a szép ősz szakállat jó vastag fonatba s a végét módosan megkötötte Hancika szalagjával. Mikor ez is megvolt, játszani kezdett a Péter bácsi kiskutyájával.

    Vagy egy óra hosszat játszadoztak, kergetőztek. A kiskutya vidám vakkantásai, Öcsike harsány rikkantásai sem ébresztették fel Péter bácsit. Egy óra múlva aztán nyújtózni kezdett, kinyitotta a szemét, ásított, álmosan körülnézett és meglátta Öcsikét.

    - Kezét csókolom, Péter bácsi – mondta nagy illedelmesen Öcsike. – Talán bizony szunyókálni tetszett egy kicsit?

    - Dehogy szunyókáltam – felelte Péter bácsi. – Sohasem szoktam ebéd után aludni. Csak figyeltelek, hogy jól viseled-e magadat, amikor azt hiszed, hogy nem lát senko.

    Öcsike nyelt egyet, aztán tisztességtudóan folytatta:

    - Anyukám azért küldött, hogy hívjam meg Péter bácsit uzsonnára. Tessék mindjárt jönni, nagyon késő van már.

    - Ejnye, ejnye, mégiscsak illenék tisztességesen felöltözködnöm – mondta Péter bácsi.

    - Dehogy, dehogy, szép maga így is, Péter bácsi – mondta Öcsi. – Csak tessék jönni!

    - Legalább a tükörben megnézem magamat.

    - Ugyan, mire való az? – erősködött Öcsi. – Nem kell öregembernek olyan hiúnak lenni. Siessen Péter bácsi, nagyon várják már!

    - No, jól van, ördögadta, a te lelkeden szárad, ha szégyent vallok.

    Azzal Péter bácsi úgy, ahogy volt, megindult Öcsikével Nagyapóék háza felé. Öcsike anyukája fogadta a vendéget. Összecsapta a kezét és felkiáltott:

    - Jézus Mária! Mi történt magával, Péter bácsi?

    - M-m mi történt volna? – kérdezte hüledezve az öregúr.

    Öcsi anyukájának kiáltására az egész ház összeszaladt. Az unokák kacagva nézték Péter bácsi szakállát.

    - Adja vissza a szalagomat! – kiáltotta Hancika, aki tüstént megismerte a maga holmiját. – Adja vissa! Azs azs enyém!

    - Mi a tiéd? Mit adjak vissza? – kérdezte Péter bácsi, aki még mindig nem értett semmit.

    - De az istenért – mondta Öcsike mamája –, mi jutott eszébe magának, Péter bácsi, hogy befonja a szakállát és szalagot kössön a végére?

    - Én … befontam? Én … szalagot? – hebegte Péter bácsi. Csak most pillantott le a mellére. – Nem értem – mondta –, nem értem.

    - Majd én megmagyarázom – mondta Öcsi. – Hát igazán nem maga fonta be a szakállát, Péter bácsi?

    - Nem hát! Nem bolondultam meg!

    - És nem is tudja, hogy ki tette?

    - Persze, hogy nem! Hiszen, ha tudnám, ki is csavarintanám a nyakát az akasztófáravalónak!

    - Ne a nyakát csavarintsa ki, hanem adja neki a leányát meg a fele királyságát. Én fontam be a szakállát, Péter bácsi, álmában … ma, ebéd után. Bebizonyítottam-e, vagy sem, hogy szokott aludni ilyenkor?

    - No, ördögadta – morogta Péter bácsi –, ez egyszer megjártam. Most már nincs más hátra: megházasodom és elmegyek valahová királynak. Aztán, ha lesz leányom és királyságom, megkapod, amit ígértem.

    - Jó, majd várok – felelte Öcsi.    

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf