Hokky Károly: „Azért volt szép ott élni egykor…” [Finta Sándor szobrászművész]

Finta Sándor 1881Finta Sándor Túrkevén, 1881. június 12-én született. Földműves napszámos volt az édesapja, aki a nagy szegénység miatt Sándort nagybátyjához, Finta Miklós csikóshoz adta a család csikósbojtárnak Túrkeve mellé, itt fedezte fel Herman Ottó zoológus, az utolsó magyar polihisztor, a „madarak atyja”. Az Ecsegi pusztán lett csikósbojtár, de álmai messzebb ragadták őt.

    Tudásszomja mérhetetlen. Előbb a nagyváradi középiskolába, majd a híres kassai felsőiskolába kerül. De tovább képzi magát. Műkovács, műöntő, rajzoló, festő és végül szobrász lesz. Párizsban bejut Rodin művermébe. Senki sem ismeri a 30 éves fiatalembert. Mégis sikerült három évig korának legnagyobb szobrásza mellett dolgoznia. Ezalatt 36 nagyobb szoborpályázatot nyert meg és el is készítette azokat. Az első világháborúba mint közkatona vonult be, és századosi rendfokozattal végezte be. Tizenkilenc sebet kapott.

    Brazíliába megy1920-ban második feleségével, Kántor Kata iparművésszel . Megnyeri az „ERŐ” szobrának nemzetközi pályázatát. A Rio de Janeiro-ban rendezett világkiállítás igazgató-főszobrásza lesz.

    Hazatérve megalkotja hajdani iskolatársa, Ady Endre részére Léda elefántcsont portréját. Az USA-ban pedig magának Adynak a portréját készíti el.

    Az Egyesült Államokban tovább képzi magát. Esti tanfolyamon elvégzi a High Schollt, majd a Columbia egyetemen a művészetek tanára és múzeum igazgatói képesítést nyer. Tehetsége mindenben tündöklött, amihez hozzáfogott. Százával vannak költeményei, ezek jözt egy remek Máriához, Jézus anyjához intézve, melyben a református költő hódol a Szűzanya előtt.

    A hajdani kis bojtárgyermeknek az egyik legelőkelőbb angol-amerikai egyház, a First Presbyterian Church művésziskolát rendez be. 80-100 tanítványa van, köztük egyetemi tanárok is.

    Az északamerikai kormány Walt Whitman emlékművét és Grant tábornok szobrát is vele készíttette el. Összesen tizenegy országban van nagyméretű művészi alkotása, amelyekkel összesen 49 aranyérmet nyert.

    Tehetsége minden irányban utat tört. Mint csillagász, feltaláló és nyelvkutató is kitűnik. A Herdboy of Hungary című könyve 12 kiadást ért el. A New Week Museum kiállítás és előadássorozaton a megnyitó beszédet Finta Sándor mondta angolul. Kivett a zsebéből egy pirosnyelű bugylibicskát és olyan előadást tartott arról, hogy a hallgatóság csak ámult-bámult. Összehasonlította a magyar bojtárgyermeket és a cowboyt. A cowboy revolverrel játszik és célba lő. Ügyes is abban. A magyar bojtár elővesz egy fadarabot és a bicskájával alakokat farag rá. Közben fütyörészve új nóták születnek. Innen támad a népdal és a sok-sok eredeti népművészeti faragás. Azért terem a magyar földről annyi művész szerte a világban. „Azért volt ott szép élni egykor…”

    Tizennégy könyve jelent meg. Legnagyobb sikere a brazíliai élményeinek elbeszélésével volt. Los Angelesben, Kaliforniában hunyt el 1958. augusztus 3-án.

    Hogy élete még gazdagabb legyen, egy évig az indiánok között élt, akik tiszteletbeli törzsfőnöküknek választották.

    Küzdelmekkel, de sok szépséggel és dicsőséggel teli élet volt a Finta Sándoré. Olyan élet, amire minden magyar büszke lehet, és amelyik örökre példakép marad minden magyar számára, mint a magyar tehetség és kiválóság megtestesülése. 

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf