Benedek Elek: Leánykő

Lehet annak bizony ezer esztendeje is, ha nem több, hogy Tokaj közelében egy hatalmas, gazdag úr lakott. Annyi vára és annyi uradalma volt, hogy maga sem tudta a számát. Hanem a legszebb vára mégis Tokaj mellett volt. Arany volt az alapja, gyémánt a fala, ezüst a födele.
    Ennek a hatalmas úrnak csak egyetlen leánya volt, aki olyan szép volt, mint az égen a csillag, de a szíve keményebb volt a kőnél. A szegény ember nyomorúságán meg nem indult, s ha kéregető jött a palotába, azt kikergettette a cselédeivel.
    Történt egyszer, hogy nagy vigasságra készülődtek a tokaji palotában. Az ország minden részéből jöttek a vendégek, aranyos, bársonyos hintókon. A szívtelen leány a legszebb ruháját vette magára, ami ragyogott, csillogott a sok aranytól, gyémánttól.
    De mielőtt a vendégek közé ment volna, még egyszer látni akarta magát a tükörben. Hanem a tükör magasan volt ám felakasztva. Így nem nézhette meg magát körülményen. Körülnézett hát, hogy mit találjon, mire álljon fel. Valamelyik inas a sarokban felejtett három nagy kenyeret a nagy sürgés forgolódásban. Mit gondolt, mit nem a kisasszony, s a három kenyeret a tükör elé vitte, egymásra tette s arra állott fel, hogy jól lássa magát.
    Amint gyönyörködött a szépségében, megnyílt az ajtó és egy koldusasszony lépett be azon.
    - Adj egy falás kenyeret, az Isten nevében, – könyörgött a koldus.
    Visszafordult a leány s haragosan így kiáltott:
    - Takarodj innen hitvány koldus! Hogy mersz háborgatni, mikor én vígasságra készülődök?
    - Csak egy falás kenyeret, – könyörgött a koldus – ma még nem ettem.
    - Kitakarodj! Nincs kenyér!
    - Hát ha nincs, – mondta a koldus, – válj kővé és váljon kővé az is, ami alattad van!
    Azzal a koldus elment, a leány meg ott maradt a kenyérrel együtt kővé válva. Sokáig várták a vendégek, de aztán, hogy nem jött, bementek a szobájába. Ott állt a leány, de kővé volt válva tetőtől talpig, de kővé váltak a kenyerek is.
    A vendégek szétriadtak. A gazdag földesúr is otthagyta a tokaji várat, nem mert ott lakni többé.
    Lassankint aztán elpusztult a fényes vár is, csak a leánykő maradt meg belőle. Az idő vasfoga azonban azt is kikezdte és ma már jóformán csak a hely van meg.
    De a tokajiak még mindig emlegetik a leánykő történetét.

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf