A hegedűsök királya: Joachim József

260px Joachim József 2Ha ezt a nevet hallják a világ kulturált zenészei, vagy akár a klasszikusokat szerető hallgatóság, egyikük sem gondol arra, hogy gyakran a minden idők legjobb hegedűsének emlegetett Joachim magyar volt. Pedig az volt! Nemcsak azért, mert az őrvidéki, Moson vármegyében, Köpcsényben született, hanem azért is, mert magyarságát ő maga is hangsúlyozta, nemcsak szerzeményeiben, hanem cselekedeteiben is. Mendelssohn londoni barátjának, a költő Klingemannak az 1831. június 8-án született „magyar” Joachim Józsefet ajánlotta figyelmébe, 1844-ben pedig Londonban – „Hungarian boy”-ként hirdették az ifjú művész első londoni fellépését.
    Az első fellépése is Magyarországon, a Nemzeti Kaszinóban volt, 1839-ben, nyolc éves (!) korában. Tíz éves korában, pesti tanulmányai után, a híres bécsi mesteriskola vezetőjéhez, az ugyancsak magyar Bőhm Józsefhez került. Tizenhárom éves volt, amikor Lipcsébe ment, ahol már kész művészként fogadták. Első fellépésénél maga Mendelssohn kísérte zongorán. Később Liszt Ferenc környezetébe, Weimarba került, majd Hannoverbe, végül Berlinbe, ahol a világhírű főiskola vezetője lett.
    Joachim többször adott hangversenyt Budapesten.
    Joachim a Bőhm iskolájában szerzett művészi hitvallását igyekezett kortársainak továbbadni. Az ő iskolájában nevelkedett Hubay Jenő is. Hubayról pedig tudjuk, hogy a nagy hegedűművészek sokaságát bocsájtotta világgá a budapesti Zeneakadémiáról. Hubay volt, akivel visszakanyarodott a hegedű külföldre szakadt „magyar iskolája”. De Hubay mestere Joachim volt. Sajnos kevés eredeti hangfelvétele maradt meg viaszhengereken.
    Emlékezzünk az 1907.augusztus 15-én Berlinben elhunyt Joachim József hegedűművészre, mint olyan világhírű tehetségre, akit főleg Ausztriában elsajátítottak tőlünk, s akiről igen kevesen tudják, hogy magyar volt…

összeállította – cspb –

szozattv


szozat a tiszta hang 
szozat a tiszta hang szozat a tiszta hang
 Patriotak-Kronikaja-4.1 Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf