Móricz Zsigmond: Magvető

anonymus szobor anonymous    - Azt kérdezted, hogy kerül bele Anonymus a magyar irodalomba?
    - Igen, eddig magyar irodalomnak csak a magyar nyelvű irodalmat tanultuk.
    - Na hát kifogjuk bővíteni a keretet. Volt idő, mikor még nem írtak magyarul, de akkor is magyarok éltek itt s magyarul gondolkodtak, cselekedtek és magyarul lelkesedtek. Anonymus latin szavakkal még magyarul beszélt is! Csak el kell olvasni, micsoda tiszta magyar észjárással mondja el a magyarok tetteit, az egész honfoglalást úgy meséli el, ahogy csak magyarul lehet mesélni. Folyamatosan, kövéren és kényelmesen. Mondja ő szegény, hogy nem illenék, hogy a parasztok csacska énekéből ismerjük meg a nemes magyar nemzet tetteit, de a végén úgy visszamenekül a csacska énekekbe, hogy öröm. Hüj de magyar, ahogy az evéseket és ivásokat megírja. Meg tudnám a magyar embert rajzolni magából Anonymusból, de persze csak azért, mert a magyar ma is az, aki akkor volt.
    Ilyen csekélységeken nem szabad fennakadni. Szent Adorján élete is magyar írás. Nemcsak azért, mert ez legalább már Mátyás-korabeli fordítás, hanem azért, mert olyan remekül van megírva ez a csodálatos mese, hogy aki ezt magyarra átültette latinból, a legnagyobb írásművészek közül való.
    Még Galeotto Marzion is meg lehet érezni, hogy magyar földön lakott, magyar kenyeret evett és magyar bort ivott. Nagyon magyaros, ahogy ő Mátyás királyt sok esetben meglátja.
    Nem is beszélek Csanád balladájáról, Aba Sámuel parasztforradalmáról, ezek a latin szövegek úgy tele vannak a magyar lélek pezsgésével, hogy szinte túlcsap.
    S amit elmondanak, az mind olyan, hogy azt ma is tudni kell. Mindig hiányzott nekem, hogy nem tudom elővenni azokat a hajdanvaló magyar vallomásokat. Nincsenek kéznél. Sajnos nem lehetett ebbe a kis könyvbe mindent felvenni, amit szerettem volna. Inkább csak ízelítő, hogy kapjon rá a magyar ifjúság erre a pompás italra: a magyar múlt érett és mély zamatú borára.
    Ha belekóstoltak, meg fogják keresni a többit is.
    Ennek a könyvnek az is célja, hogy hozzá szoktassa az olvasót ahhoz, hogy maga nézzen utána annak, amit meg akar ismerni. Nem könnyű dolog, de azért a régi magyar irodalom is hozzáférhető. Nehezebb elolvasni.
    A mai ifjúságnak akartam a kezébe adni a múltat.
    Ez az ifjúság ugyanis a jövőt ragadja meg. Nagyon szeretem ezt a mai ifjú generációt, más mint a mienk volt: reálisabb, céltudatosabb.
    Különös kedvencem a Bolyai Kollégium. Új fajta magyarok állanak ki a sírkra. Új értelmet jelent a régi szó: bajtárs.
    Új születik a Magyar Élet.
    Annál nagyobb szükség van rá, hogy a múltat ismerjük és arra állhassunk. Ezt az ezer évet éppen úgy ki kell használni, mint a termő talajt. Életünknek alapja a felhalmozott szellemi energia, ami a magyar irodalomban van.

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf