Három húsvéti mese

A gyöngyvirág meséje

Az Úr Jézust halálra ítélték. Felcipelte a nehéz keresztet a Kálvária hegyére, ahol felfeszítették. Édesanyja, szűz Mária sokáig ott sírdogált a keresztfa tövében. Este lett. A Szűzanya egy réten keresztül ment haza. Mint a drága gyöngyök, úgy hullottak könnyei. A forró könnyek leperegtek a zöld rétre.
Másnap tele lett a rét gyönyörű, illatos virággal. A Szűzanya könnyeiből fehér gyöngyök keletkeztek.
- Gyöngyvirágok! – mondták az emberek.
Azóta májusban, a Szűzanya hónapjában, tele van a világ illatos gyöngyvirággal. Annak emléke a gyöngyvirág, hogy a Szűzanya keservesen siratta szent Fiát.
*

A jó Pásztor

A kis Jézus egyszer kiment a mezőre. Sok-sok juh legelt ott. Ették a finom füvet! Kis báránykák ott ugrabugráltak a nagy juhok között.
A kis Jézus megállt, nézte őket. Meglátták a bárányok, odasereglettek köréje. A kicsi bárányok odabújtak egészen hozzá. Még a kezét is megnyalogatták. A kis Jézus kedvesen simogatta őket.
Az emberek nézték s mondogatták:
- Nézzétek, nézzétek, hogyan szereti a kis Jézus a báránykákat. Milyen jó Pásztor!
Igen! Jézus a jó Pásztor. Mi vagyunk a báránykái. Lelkünk legyen olyan fehér, mint a hófehér bárányok, mert csak a tisztalelkű gyermekeket szereti az Úr Jézus.  
*

Honnan ered a piros tojás?

Öreg ember olvasta nekem öreg könyvből. Tudjátok ti is, elmondom:
Krisztus Urunk a kereszten függött. Átszúrt melléből csepegett a vér. Egy szegény asszony odatérdelt a keresztfa tövébe. Letette kosarát, imádkozott. Nem vette észre, hogy Krisztus vére a kosárba csepegett, amiben a tojások voltak. Pirosra festette a tojásokat.
Ennek emlékére kapnak húsvétkor a gyermekek piros tojásokat.

Forrás: A „Magyar Gyermekek”-ből, 1930 körül

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf