A tihanyi visszhang

Magyar népmonda

Mikor őseink bejöttek Hazánkba, a tihanyi hegyen egy vár állott. Hogy ki és mikor építtette, azt bizonyosan nem tudjuk. A várról, illetőleg lakóiról így mesél a nép:
Valamikor réges-régen Tihany várában lakott az öreg Rohán herceg, akinek két leánya volt: Horka és Helka. Helkára haragudott Horka, mert egy szegény pásztorlegényhez, Kelénhez akart férjhezmenni. Együtt őrizték ők az öreg herceg aranygyapjas kecskenyáját, mely nagy kincset ért. De elvette tőlük Horka és az ura, Húz herceg. Irigységből el akarták pusztítani ég a szegény jó Helkát is, Kelénnel együtt. A Balaton jószívű tündére, a Sió, azonban megmentette őket. Sió nagy vihart támasztott, mely belehajtotta az aranygyapjas kecskenyájat a tóba, mire Horkának keservében megszakadt a szíve.

szozattovabbacikkhez

szozattv


szozat a tiszta hang
  Meghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára vargaelőadás SZAKC_Hirlevel_2022_08_31meghivo2Gyóni kötetképsissistalMÖD 2022.június 18-meghívó-1 oldalasKét film szórólap Trianon plakat NET 2022 Kiállítás szózatba 1 szozat a tiszta hangEUCHARKirályfesztSacra HungariaSacra HungariaSacra HungariaKOFESZTszozat a tiszta hangszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang pálosokszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang 
 Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf