Fábián Miklós: Gyóni Géza indulása

[tanulmányrészlet]

                                              
abekekatonaja    Az erős, vállas, kékszemű lelkész és a nála tizennégy évvel fiatalabb törékeny, szép, feketeszemű papné nemcsak az egyházi teendőket látták el, hanem művelték a hatalmas gyümölcsöst és szőlőskertet, melyet még elődjük, Bartholomaeides Soma hagyott rájuk. Néhány éve éltek még olyan öregemberek Gyónon, akik ismerték a „szent öregúr”-ként emlegetett tiszteletes urat, a földjeit, szőlőjét nagy szaktudással és szorgalommal művelő Áchim Mihályt. A házaspárnak hét gyermeke született, születésük dátumát az 1871-ben kiadott Károli-biblia első üres lapjára jegyezték fel:

„Gyermekeim születtek:
Áchim Mária 1880. augusztus 22.
Áchim Gizella 1882. március 14.
Áchim Péter Pál 1883. június 21. meghalt 1883. július 21.
Áchim Géza 1884. június 25.
Áchim Mihály 1884. május 14.
Áchim Ádám 1890. április 10. meghalt 1894. június 10.
Áchim Piroska 1893. június 30.”

    A kis Gézának idősebb leánytestvérei voltak, ezért ő maga is inkább lányos játékokat játszott, szeretett főzőcskézni, babázni, szelíd kisfiúként maradt meg a falubeliek emlékezetében Gézácska (sokan ma is ezen a néven emlegetik a költőt a gyóni öregek körében).
    A tiszteletes úrnak gondja volt gyermekei taníttatására, s nemcsak az evangélikus egyházi iskolába járatta őket, hanem más felekezetű tanítók is oktatták a kisdiákokat. Bleyer Jakab zsidó, Nyikos református és Benczúr Frigyes evangélikus tanító foglalkozott a kis Géza szellemi fejlődésével. A gyóni határban, a Vay-kastély elhagyott kertjében s a mai strandfürdő helyén Babina Luka néven ismert tó partján pedig sokat futkározott, játszott a kisfiú pajtásaival, a többi falusi fiúval, köztük szegény zsellérgyerekekkel is.
    Az 1893-as év vége s a következő tavasz a hat gyermek betegeskedésével telt el. Egymás után megkapták a kor veszélyes gyermekbetegségét, a diftériát. S négyéves Ádámka halála úgy megviselte a harminckét éves fiatalasszonyt, hogy hosszú évekre „belézuhan az élőhalottak sötét mélységébe”, idegei felmondták a szolgálatot, s a gyermekek nevelése teljes egészében a „szent öregúr”-ra hárult. Meg is próbált mindent, hogy gyermekeit jó helyeken helyezze el, s a taníttatásuk biztosítva legyen.

1984

szozattv


szozat a tiszta hang
 meghivo2Gyóni kötetképSZAKC_Hirlevel_2022_06_09sissistalMÖD 2022.június 18-meghívó-1 oldalasKét film szórólap Trianon plakat NET 2022 Kiállítás szózatba 1 szozat a tiszta hangEUCHARKirályfesztSacra HungariaSacra HungariaSacra HungariaKOFESZTszozat a tiszta hangszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang pálosokszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang 
 Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf