Lükő Gábor: Székely tűzhelyek

1.     Kemence Szárazajtán, Gróza Sándor házában. Konyha és nyílt színalja van egy tető alatt. A konyha nagy részét a kemence foglalja el. Régen a kemence elején főztek s csak nemrégibn építették be a spórt. A kemencének hátul két nyílása van: lélegzők, hogy húzása legyen. A lélegzőket a kemence gömbjén végigvezetik a kéménybe.
2.     Kemence Sepsiszenkirályon, sütőben, mely a II. sz. telek rajzán látható. Baloldalán katlan, jobboldalán hammaskatlan. A kemence likja (más néven betevő) felett látható a lélegző, alatta a kemence fája, téglából rakva. Kürtőskalácssütésnél erre támasztják fel a sütőfa végit.
3.     Kemence Sepsiszentgyörgy határában, a házzal szemben, kéménye és gömbje (vagy más néven hólyagja) van.
4.     Kemence Kisbaconban, közvetlenül a ház mellett. Kéménye nincs; kétoldalt tűzhely, a baloldali köveken vaslap; ez alatt tüzelnek.
5.     Kemence Magyarhermányban, közvetlen a ház mellett. Baloldalt szabad tűzhely. A gerendáról üsthorog csüng, azon üst. (Az üst oldalát lapocka támasztja. A kemence tetején felfordított lábas.) Ez a legelterjedtebb forma.
6.     Szabad tüzelő (szabad kemence, pestalja, vagy gócalja). Kisbacon, Benedek Bálint Róza házában, a konyhán. Lásd: I. sz. telek rajzát. – Üsthorog (vagy üstrúd) a jobb sarokban. Belül látható a pucok, melyre a fahasábok végit felpockolják.
7.     Vesszőből font kalyiba, Magyarhermány határában, a havasi kaszálókon, ahol a kaszások lakják a maguk idejében. Két oldalában egy-egy ágasfa, keresztbevetve a perpel-ágasfa, ebbe akaszkodnak a kankók, melyeknek másik vége a fal sövényébe szúrva tartja a szénafödelet. – A kalyiba jobb felében tűzhely látható: kövekből szegletre rakva. A sövény és a tűzfal köze földdel kitöltve. Az ajtóval szemben cövek, felső vége egy sövénykaróhoz gúzsolva. A kuzsba maradványa. (Az elnevezéseket: kuzsba = üstrúd, perpel = ágasfa [=szelemen, Hermány] csak két Magyarhermányi havasi marhapásztortól hallottam.
8.     Pestalja Szárazalján Incze Döme házában, illetve nyárikonyhájában. A helyiség régen sütőnek szolgált. A kemencét később a sütő melletti szín alá killebbítették s helyébe a kőház konyhájából kihozták a pestet. A pest kőfalait mindjárt olyan erősre építették, hogy majd a sütő faépülete helyébe emelendő kőház alapjának is megálljon.

aszekelytuzhely szekelytuzhely

 

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf