Lükő Gábor: Székely tűzhelyek

1.     Kemence Szárazajtán, Gróza Sándor házában. Konyha és nyílt színalja van egy tető alatt. A konyha nagy részét a kemence foglalja el. Régen a kemence elején főztek s csak nemrégibn építették be a spórt. A kemencének hátul két nyílása van: lélegzők, hogy húzása legyen. A lélegzőket a kemence gömbjén végigvezetik a kéménybe.
2.     Kemence Sepsiszenkirályon, sütőben, mely a II. sz. telek rajzán látható. Baloldalán katlan, jobboldalán hammaskatlan. A kemence likja (más néven betevő) felett látható a lélegző, alatta a kemence fája, téglából rakva. Kürtőskalácssütésnél erre támasztják fel a sütőfa végit.
3.     Kemence Sepsiszentgyörgy határában, a házzal szemben, kéménye és gömbje (vagy más néven hólyagja) van.
4.     Kemence Kisbaconban, közvetlenül a ház mellett. Kéménye nincs; kétoldalt tűzhely, a baloldali köveken vaslap; ez alatt tüzelnek.
5.     Kemence Magyarhermányban, közvetlen a ház mellett. Baloldalt szabad tűzhely. A gerendáról üsthorog csüng, azon üst. (Az üst oldalát lapocka támasztja. A kemence tetején felfordított lábas.) Ez a legelterjedtebb forma.
6.     Szabad tüzelő (szabad kemence, pestalja, vagy gócalja). Kisbacon, Benedek Bálint Róza házában, a konyhán. Lásd: I. sz. telek rajzát. – Üsthorog (vagy üstrúd) a jobb sarokban. Belül látható a pucok, melyre a fahasábok végit felpockolják.
7.     Vesszőből font kalyiba, Magyarhermány határában, a havasi kaszálókon, ahol a kaszások lakják a maguk idejében. Két oldalában egy-egy ágasfa, keresztbevetve a perpel-ágasfa, ebbe akaszkodnak a kankók, melyeknek másik vége a fal sövényébe szúrva tartja a szénafödelet. – A kalyiba jobb felében tűzhely látható: kövekből szegletre rakva. A sövény és a tűzfal köze földdel kitöltve. Az ajtóval szemben cövek, felső vége egy sövénykaróhoz gúzsolva. A kuzsba maradványa. (Az elnevezéseket: kuzsba = üstrúd, perpel = ágasfa [=szelemen, Hermány] csak két Magyarhermányi havasi marhapásztortól hallottam.
8.     Pestalja Szárazalján Incze Döme házában, illetve nyárikonyhájában. A helyiség régen sütőnek szolgált. A kemencét később a sütő melletti szín alá killebbítették s helyébe a kőház konyhájából kihozták a pestet. A pest kőfalait mindjárt olyan erősre építették, hogy majd a sütő faépülete helyébe emelendő kőház alapjának is megálljon.

aszekelytuzhely szekelytuzhely

 

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf