Dr. Hernoegger Antal világi lelkész

1849-ben 40 éves kora és 20 éves áldozás bölcsészet- és jogtudomány, szentszéki ülnök, nagytudományú férfiú és a vácmegyebeli papság egyik kitűnő tagja volt.
A szecsői táborból való felvonulás alkalmával Damjanich elfogatta és magával vitte a kókai plébánost: Hernoegger Antalt. Nagycsütörtökön este a magyar tábor egy része Kókára érvén, egy főtiszt és két honvéd az ispáni lakba kísérte a plébánost és azonnal kihallatta. – Nagypénteken, az istentisztelet után, oda érkezvén Damjanich, azonnal elfogatta és saját kocsiján és lovain magával vitte a szentkirályi erdőbe. A felvonuló hadsereget kísérték a községben található kocsik; ezen fuvarosok látták nagypénteken délután plébánosukat, amint saját kocsijához megláncolva őriztetett.
Nagyszombaton reggel élénk mozgalom volt a szentkirályi erdőben. Az isaszegi ütközet előbb Hernoegger, a kínosan eltöltött nap és éj után megtörve lélekben és testben és gyötörve a legborzasztóbb bizonytalanság által, azt kérdezte Damjanichtól:
- Tábornok úr, hát én velem mi fog történni?
- Semmi egyéb – felelte Damjanich lenéző megvetéssel – csak hogy egy kicsit meg fog halni.
Ez volt az ítélet. Mintha nem is egy művelt emberről és felszentelt papról, hanem valami erdei vadról lett volna szó ott az erdőben. És csakugyan Hernoegger Antal nagyszombaton reggel minden törvényes ítélet nélkül agyonlövetett, és elásatott, úgy azonban, hogy reverendája széle kilátszott a földből. – Az isaszegi ütközet után az isaszegi temetőben temették el. Az 1850-ik év március havában Szentiványi Vince császári főbiztos parancsára az isaszegi temetőben a holttest fölásatott. Csitári István kókai lakos kocsiján Kókára szállíttatott és ott a köztemetőben egyházi szertartással eltemettetett. – Ekkor már teljes feloszlásban volt a hulla, de a golyók által ejtett sebhelyek láthatók voltak. A hulla egészen meztelen volt, ruháitól hihetőleg akkor fosztották meg, mikor a szentkirályi erdőből Isaszegre szállították.
Hogy mily bűnért kellett életével lakolnia ezen jeles papnak, ma sincs beigazolva. Állítólag már Tisza-Füreden, a tavaszi hadjárat megkezdésekor, el volt határozva agyonlövetése. Valószínűleg rosszlelkű ellenségei bosszújának esett áldozatul; kiváltképpen ellensége volt egykori káplánja, Szaból Richárd, ekkor a magyar hadseregben tábori lelkész, később aposztatált; és egy rokona, ki mint honvéd-hadnagy Damjanich alatt szolgált, aki a plébánost, mint rokonát folyton pénzért zsarolta; nagyon hihető, hogy egy megtagadott kérelem miatt bosszút forralt pap rokona ellen. Ezekhez járultak még a falubeli ellenségei is.
E szerencsétlen időszakban nagyon könnyű volt a honáruló név- és címre szert tenni, s gyakran a legjobb honfiak vérzettek el csupa gyanú vagy bosszútól, azért nagy tapintatlanságot követett el Damjanich, midőn minden szigorú vizsgálat és bizonyíték nélkül a szecsői és kókai lelkészeket agyonlövette. E szomorú sors érte volna Lehóczky Antal zsámboki és Pridavka István dányi lelkészeket is, ha korán el nem menekülnek. – Fájdalom, hogy a magyarokat nemcsak az ellenség, de a magyarok golyója is pusztította. És mindez történt a magyar szabadságharc nagyobb dicsőségére és azért, hogy a katolikus papok nagyobb kedvet kapjanak vagyonukat és véröket a haza érdekében feláldozni.
Kossuth Lajos 1849. évi április 8-án, húsvét napján Gödöllőről a honvédelmi bizottsághoz Debrecenbe küldött jelentésében ily lelkesülten írt:

- „Ez azon halleluja, mellyel az emberiség Megváltójának feltámadási napját a szabadság Istenének szent oltára előtt megünnepeljük”.
A szabadság Istenének szent oltárát pedig két ártatlanul meggyilkolt katolikus pap kiomló vére szennyezte be. –

A katolikus papság bőven és dicsőn lerótta haza iránti kötelmét: vérzett a harcmezőn, és vérzett otthon.

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf