A „Budapest” újság történetei a.d.1907. [A legerősebb biztosíték a magyar sajtó]

Soha, egyetlen nemzet sajtója nagyobb hűséggel, nemesebben, önzetlenebb odaadással nem teljesítette magasztos hivatását, mint a lefolyt nemzeti küzdelemben a magyar sajtó. Ennek a harcnak hivatott történetírója meg fogja állapítani, hgoy ha a nemzeti érzést a hazafias újságírás mindennapi riadója ébren nem tartotta volna, legjobbjaink minden bölcsessége, buzdítása és elszántsága csupán az önfeláldozó munka fenséges példája maradt volna. Nagy válságok idején a legderekabb hazafiak szava is csak a pusztában elhangzó kiáltás maradna, ha a csüggedő nemzet lankadó önbizalmát napról-napra nem élesztgetné kitartásra, nem tüzelné tettre az ellenállásnak egyetlen legyőzhetetlen harcosa: a nemzetéhez hű, semmi kinccsel meg nem vesztegethető napi sajtó.

Magyarország háláját sajtója iránt hozzá és önmagához méltóan csak úgy róhatja le, ha szabadságának biztosítékait erőteljes intézményekkel minél jobban megszilárdítja s a bekövetkező reformmal minden ólálkodó veszedelmet kiküszöböl. Mert ugyan van-e széles e hazában olyan jámbor ember, aki azzal ámítja magát, hogy a nemzeti küzdelemnek vége szakadt s az elmúlt évek viharai többé ki nem törhetnek? Hogy ellenségeink végképp meghátráltak? Így csak vakok és siketek gondolkodhatnak, akik nem látják és nem hallják a körülöttünk és közöttünk nyüzsgő-zsibongó mindenféle fajtájú nyíl és még inkább alattomos ellenséget. Fájdalom, a sajtó egy részének a munkájából ma azok látnak hasznot. A jóhiszemű, becsületes kritikának a mga határait mindig annak a kérdésnek a mértékével kellene megszabni, hogy cui prodest?

A tüzesebb lelkű magyartól ki venné rossz néven, hogy a nemzeti uralomtól többet, minden ügyének megvalósítását várta s hogy vérmes várakozásában csalódva, keserűségében igazságtalanul háborog? Aki túlzásaiban is a nemzet ügyét akarja szolgálni, egyre mégis ügyelni köteles. Hogy hazafias szenvedelme, gyűlölködéssé ne fajuljon. Mert ennek a tüze nem érlel és táplál, csak éget és rombol. Útjába áll az erőgyűjtő munkának és erőt ad a a nemzeti alkotások valamennyi ellenségének. A mérsékletnek ez a hiánya pedig a sajtóban válnék igazán komoly veszedelemmé. Nem is annyira közvetlen politikai hatásában, hanem mindenekfölött amiatt, mert magának a sajtónak az ellenséges kezébe adna az eddigieknél erősebb fegyvert. A magyar nemzetnek pedig, ha az eljövendő új küzdelmekben győzni akar, sajtójának csorbítatlan, teljes szabadságára van szüksége. A magyar sajtónak és a magyar nemzetnek nem lehetnek ellentétes érdekei. Ennek az igazságnak a belátása lesz a legszilárdabb alkotmánybiztosíték. Ez az igazság vezesse munkánkat és ez legyen lelkiismerete a munka bírálatának!

Harminc év 1877–1907; A „Budapest” újság jubileumi albuma; írták a „Budapest” volt munkatársai (az írás szerzője: Bakonyi Samu dr., országgyűlési képviselő: A legerősebb biztosíték.)

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf