Várregék és mesés várromok IX. Csicsva

csicsva502Felső-Zemplénben, az Inóc hegy gerincének végső ormán, a Tapoly völgyének egyik messziről látható pontján épült Csicsva vára. A vár a Lengyelország felé irányuló kereskedelmi utat őrizte már az Árpád-házi királyok idejében. Annyit tudunk róla, hogy 1350-ben a Rozgonyiaké volt. A mohácsi csata éve után, 1527-ben a Homonnai Drugethek kapták, Szapolyai János hadai azonban szétverték a Ferdinánd királyhoz hű Drugeth István, zempléni főispán csapatait. A várúr elmenekült, Szapolyai felgyújtatta Csicsvát, s a várban bennégtek Zemplén vármegye hivatalos iratai. 1678-ban Csicsvát Thököly Imre foglalta el Drugeth Zsigmondtól. A rákövetkező kuruc világban Zemplén vármegye itt tartotta gyűléseit, mert a várat addigra helyrehozták. Egy ideig II. Rákóczi Ferenc is birtokában tartotta Csicsvát. A várat újra kijavították, s kuruc kézben maradt 1711-ig. Ekkor azonban gróf Barkóczy Ferenc, Rákóczi tábornoka, ostrom nélkül adta át a császáriaknak a várat, s maga is behódolt nekik. A labanc tábornok, Laucken, ekkor Csicsvát végképp leromboltata. A vár ekkor már katonai szempontból jelentéktelen volt. A várat s a körötte levő birtokot pedig a Barkóczyak kapták meg, s övék volt 1925-ig.
Állítólag a várban tartották egykoron az úgynevezett csicsvai könyvet, amelybe minden környékbeli hazugságot beleírtak. Ez volt a „Csicsvai krónika”.

Varrantó fölött, a Tapolyba igyekvő kis Csicsva-patak völgyében, ott, ahol az Alacsony-Beszkidek a síksággal találkozik, árválkodik egy kicsi dombocskán Csicsva várának néhány kőfala. Kopár-hegynek hívják a dombot, amelyre eleink a várat emelték, holott éppen nem az; erdőcske borítja, rétek szegélyezik, s ha romok fölött lelsz szabad kilátót, az Ondava vizét is követheted tekinteteddel. És ha a vár fölött valami fürge helikopter felszállna veled, magad alatt látnád a gáttal rekesztett, hosszú Domásai tavat. Visszatükrözi az erdők koszorúját, ha napfény éri: csillog.
Ez a Csicsva vára is az utat védte, észak felől délnek a zempléni utat, a lengyel határtól le Sárospatakig.
Sok hasonló vár van szerte Sárosban, Zemplénben, Ungban, Abaújban, s hogy Csicsváról mégis külön szólunk, hármas oka van. A környéki váraknak öccse lehetett volna Csicsva, mert elég későn épült, alig néhány esztendővel Mátyás trónra lépte előtt. A Rozgonyiaké volt, majd a Drugetheké. A Homonnai Drugethek ekkor már másfél évszázada voltak Zemplén vármegyének hatalmas urai, s ezt annak az ősüknek köszönhették, aki még Anjou Károly király gyermekkori olasz játszópajtása volt, Drugeth Fülöpnek.
Bármennyire fiatal vára is volt Zemplénnek Csicsva, abban mégis öreg tekintély szerzett, hogy a zűrzavaros időkben – amikor sohasem lehetett tudni, ki az igazi király, Szapolyai János-e avagy Ferdinándus – a zempléni nemesek Csicsván tartották megyegyűlésüket. Egyiket a másik után.
Ez az egyik ok, amiért szólunk.
A másik pedig ebből következett. Drugeth Istváné volt a vár, a zempléni hatalmas főispáné. Drugeth István a bécsi király, Ferdinánd híve volt, öccse, Drugeth Ferenc pedig ki másé lehetett volna, mint a budai királyé, János királyé. Össze is patalléroztak egymással, valahány megyegyűlést csak tartott a főispán Csicsván, s a megyei urak nem győzték a két testvért békíteni, szelídíteni, egymás iránti szeretetre buzdítani. Olaj volt ez csak a Ferenc tüzére. Hiába csitította Drugeth Ferencet maga a testvére is, csak fenekedett az!
- Kétfejű madárnak, a császárnak sasának vagy te a tojása! – kiáltotta bátyjának Ferenc.
- Te meg török kaftán árnyékába bújtál! – vágott vissza István.
Támadt is végül akkora ribillió – ki a jobb magyar, ki a különb ember! –, hogy a főispán asztalra csapott a kardjával, s gyorsan feloszlatta a gyűlést. Majd néhány nap múlva békés szívvel indult el Bécsbe, Ferdinánd koronázására.
Csak ezt várta az öccse, Drugeth Ferenc úr.
Nekitámadt Csicsvának minden emberével, először csellel – mondván, hogy családi látogatóként kér bebocsátást –, aztán meg tűzzel. Felprédáltak a zsákmányra éhes emberek mindent, elvették, felették, elvitték, összerombolták, végre felgyújtották.
Ott veszett a megye egész irattára.
Ez a másik ok, amiért szólottunk.
A harmadik ok pedig már vidámabb, s e harmadik ok lett, amiért végül mindmáig fennmaradt Csicsva vára neve.
Mert a vár ismét felépült, helyrehozták, s a Barkóczyaké lett. Megyegyűlést pedig még sokszor hirdettek meg benne.
Csakhogy az a világ és a gyűlések rendje, hogy nemcsak komor beszédek hangzanak el rajta, hanem vidámak is. Ingerkedők, kötekedők. Sóval, borssal jobban ízlik az ebéd, mintha csak ízetlen paszulyt adnának száraz kenyérrel.
Nos, hogy egyik szavam a másikba ne öltsem, volt ebben a várban egy nagy könyv. De nem gyűlések jegyzőkönyve, sem számadásoké, sem osztozkodásoké, hanem a vidám szólásoké, s nagyhangú füllentésekéé, a cifra hazugságoké.
Neve csak ez volt: a csicsvai könyv.
Ami a zöld, tanácskozó asztalnál elhangzott, az a komoly jegyzőkönyvbe került, ami azonban a gyűlések után a terített fehér asztal urait vidámította, azt a csicsvai könyvbe írták. Csak minél nagyobb hazugság legyen!
Teszem azt:
- Visszafelé folyik a Duna, elöntötte Bécset, hozzánk menekül Ferdinánd király! – jelentette ki Barkóczy Gáspár.
- A könyvbe bele! – kiáltották vígan.
- Minden labancnak kuruc dolmányt szabtak a tokaji szabók!
- Méltó a könyvre! - helyeslének az urak.
- A török szultán mindennap a miatyánkot mondja!
De erre aztán valóban egyként döngették az ebédlőasztalt, s kocogtatták a borospoharakat örömükben a vendégek:
- Beírni a könyvbe!
Azóta lett szólásmondás Zemplénben, Ungban, Abaújban, majd az egész országban, valahányszor valaki nagyot lódított:
- Bé lehetne ezt is a csicsvári könyvbe írnya!
De hogy miként lett a csicsvai könyvből csittvári krónika – annak csak Jókai a megmondhatója!

Forrás: Szombathy Viktor: Száll a rege várról várra

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf