Németh József honvédőrmester, papnövendék

Született Szegeden 1831. évi április 20-án, gimnáziumi tanulmányainak bevégzése után a temesvári papnöveldébe lépett. – Itt találta őt a szabadságharc megkezdése.

    A tüzes vérű, hazát forrón szerető kispap nem soká váratott magára. Letette a könyvet s egyházi öltönyt, és sietett a megtámadott haza és szabadság védelmére, s mint I-ső éves klerikus, a honvédek sorába lépett s mint altiszt Guyon tábornok hadseregében, több Tisza menti csatában vett részt;utóbb jelen volt Vécsey tábornoknak Temesvárt ostromló hadseregében és így átküzdötte az augusztus 9-én vívott szerencsétlen temesvári nagy csatát.

    A világosi fegyverletétel után a zászlóalj szétzüllött. Solymos táján az oroszok által bekeríttettek és elfogattak, Arad megyei Mikalakára vitettek és bezárattak; de a zászlóalj nagyobb része a sok nélkülözés miatt testileg lelkileg kimerülve, nagyobb része, mint szolgálatra alkalmatlanok, nem soroztattak be, hanem bizonytalan időre szabadságoltattak. Ezen sorsban részesült Németh József is.

    Sok hányatás, zaklatás és vetődés után hazaérkezvén, ismét jelentkezett a papnöveldébe, ahova szívesen föl is vétetett a volt derék honvéd altiszt és 1854-ben áldozó pappá lőn fölszenvelve.

    Németh József amily készséggel sietett egykor a szabadság zászlója alá, s mint egykor a harctéren, épp oly nemes szívvel szolgálja ma is a magyar hazát és egyházát, mint jeles egyházi főpásztor, fölszentelt püspök.

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf