Paczot Judit levele – férjének, Dóczy Andrásnak

    Szerelmes uram, alázatos és engedelmes szolgálatomat ajánlom Kegyelmednek. Az Úr Isten igen jó egészséges hosszú élettel áldja meg kegyelmedet.

    Édes szerelmes utam, minthogy öcsém uramat asszonyom kegyedhez bocsátá, akarnék kegyelmednek írnom és a kegyelmed egészsége felől tudakoznom, kérvén kegyelmedet, édes szívem uram, minthogy az öcsém szolgáiban jönnek Tokajból vissza, írjon kegyelmed tőlök a maga egészsége felől. Én, Istennek hála, jó egészségben vagyok; csak a kegyelmed egészsége felől halhatnék miden örvendetest. Szepesi Istvánt csütörtökön visszabocsátottam; a lovasokból négyet hagytam itt. Bizony, édes szerelmes uram, ha lehetséges volna, bár valakit küldene kegyelmed ide, az uraimból, mert asszonyomnak semmi szolgája nincs itthon; ki az öcsémmel vagyon, ki pedig a szüretre; ha pedig innét elindulunk, szegény leszen, hogy senki nem leszen velünk, mindazáltal a kegyelemd jóakaratja.

    Kegyelmedet kérem édes szerelmes uram, írja meg azt is, mely nap megyen be Kassára. Asszonyomnak ő kegyelmének az a szándéka, ha Isten azt adja érnünk, a jövő szerdán megindulunk, Bökibe megyünk; ha oda érkezünk, onnét is írunk kegyelmednek. Édes lelkem uram, bizony zelenka körtvét örömest küldtem volna; de csak egy sincsen; egyebet sem tudtam mit küldeni, ha lehetne, magamot küldeném kegyelmedhez. Kegyelmed kérem mégis írjon egészsége felől.

    Ezek után szerelmes uram, kegyelmednek magamat és szolgálatomat ajánlván; adja Isten hallhassak minden kedvest a kegyelmed jó egészsége felől, és láthassam igen hamar való nap kegyelmedet.

    Tárkány, szombaton 1618.

                                   Kegyelmed szolgálója atyafia míg él

                                                                                                                          Paczot Judit

 

    A tekintetes és nagyságos Dóczy András uramnak, nekem szerelmes édes uramnak adassék e levelem.

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf