Krúdy Gyula levele – menyasszonyának, Várady Zsuzsának

1.

Siófok, 1916. július 21.

    Kedves kis barátnőm!

    A naptáramban feljegyzést látok, 17-ik születésed napját. Te most messze vagy tőlem és én megpróbálom a gondolatodat a távolságból elérni, olyan bizalommal szólni hozzád, amint szerető barátodtól ezt elvárhatod.

    Tizenhét esztendős vagy ma. Vajon mi jut eszedbe, midőn végiggondolsz tavaszon, nyáron, szép ifjú életeden. A bánat és szomorú napok emlékei megengedik-e megérezni a boldog, önfeledt szép napoknak ízét, soha sem hervadó illatát, midőn bizonyosan boldog voltál életedben te is, mint a legtöbb fiatal nő. Eszedbe jut-e a siófoki nyár, a pesti tavasz, és öreg barátod ősz feje megjelenik-e emlékeid között? Tizenhetedik születésnapodon oly gyöngédséggel és szeretettel gondolok reád, mint egy szomorú férfi, aki elhagyott kertben tavaszi reggelen rózsát tart az ujjai között, és minden öröme csupán a virágnak üde illata.

                                                                                                                          Csókollak

                                                                                                                                     Gy.

 

2.

? augusztus 28.

    Kisanyám, most kaptam meg két leveledet. Egyszerre. Boldog vagyok, hogy ennyire gondolsz rám. Hiszen én is mindig veled foglalkozom gondolataimban.

    Tegnap hosszan írtam arra a bizonyos címre.

    Most ismét megnyugtatlak, hogy nem hagytalak el s nem hagylak el soha.

    Bármiként fordul az élet, engem mindig megtalálsz. Ha szerencsének elhagyna, akkor együtt halunk meg.

    Azt hiszem erre nem kell téged rábeszélni.

    De most még légy nyugodt: még helyén van a fejem. S a szívem végtelenül tele van veled.

    Nem is tudok mással foglalkozni, mit a te drága lényeddel. Mit fognak mondani az emberek? Még nem törődöm vele. Az enyém leszel, s őrizel, amíg alszom. Nappal majd én vigyázok rád. Megóvlak, megtartalak magamnak. Az enyém maradsz, amíg el nem pusztulok.

    Zsuzsikám, nem vagyok én olyan öregember, amint ők hiszik. Ördögöt! Annyi a fiatal erő bennem, amennyi neked éppen elegendő lesz. Tudok dolgozni. A legelső író leszek. Rövidesen még nagyon büszke lesz rám a családod.

    Tudom, hogy te ezekkel a dolgokkal nem törődsz. Csak még annyit, hogy ne legyen álmatlan éjszakád miattam. Én jobban szeretlek napról napra. A távolság nem választott el, hanem közelebb hozott hozzád.

    Légy titoktartó, senkit se avass be, mert elámítanak! Arról pedig, hogy levélben megírsz nekik bizonyos dolgot: tégy le. Ha egyszer újra itthon vagy, minden rendbe jön. Hallgass! Várj! Én magamhoz öleltelek s el nem hagylak.

                                                                   Kisapád

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf