Krúdy Gyula levele – menyasszonyának, Várady Zsuzsának

1.

Siófok, 1916. július 21.

    Kedves kis barátnőm!

    A naptáramban feljegyzést látok, 17-ik születésed napját. Te most messze vagy tőlem és én megpróbálom a gondolatodat a távolságból elérni, olyan bizalommal szólni hozzád, amint szerető barátodtól ezt elvárhatod.

    Tizenhét esztendős vagy ma. Vajon mi jut eszedbe, midőn végiggondolsz tavaszon, nyáron, szép ifjú életeden. A bánat és szomorú napok emlékei megengedik-e megérezni a boldog, önfeledt szép napoknak ízét, soha sem hervadó illatát, midőn bizonyosan boldog voltál életedben te is, mint a legtöbb fiatal nő. Eszedbe jut-e a siófoki nyár, a pesti tavasz, és öreg barátod ősz feje megjelenik-e emlékeid között? Tizenhetedik születésnapodon oly gyöngédséggel és szeretettel gondolok reád, mint egy szomorú férfi, aki elhagyott kertben tavaszi reggelen rózsát tart az ujjai között, és minden öröme csupán a virágnak üde illata.

                                                                                                                          Csókollak

                                                                                                                                     Gy.

 

2.

? augusztus 28.

    Kisanyám, most kaptam meg két leveledet. Egyszerre. Boldog vagyok, hogy ennyire gondolsz rám. Hiszen én is mindig veled foglalkozom gondolataimban.

    Tegnap hosszan írtam arra a bizonyos címre.

    Most ismét megnyugtatlak, hogy nem hagytalak el s nem hagylak el soha.

    Bármiként fordul az élet, engem mindig megtalálsz. Ha szerencsének elhagyna, akkor együtt halunk meg.

    Azt hiszem erre nem kell téged rábeszélni.

    De most még légy nyugodt: még helyén van a fejem. S a szívem végtelenül tele van veled.

    Nem is tudok mással foglalkozni, mit a te drága lényeddel. Mit fognak mondani az emberek? Még nem törődöm vele. Az enyém leszel, s őrizel, amíg alszom. Nappal majd én vigyázok rád. Megóvlak, megtartalak magamnak. Az enyém maradsz, amíg el nem pusztulok.

    Zsuzsikám, nem vagyok én olyan öregember, amint ők hiszik. Ördögöt! Annyi a fiatal erő bennem, amennyi neked éppen elegendő lesz. Tudok dolgozni. A legelső író leszek. Rövidesen még nagyon büszke lesz rám a családod.

    Tudom, hogy te ezekkel a dolgokkal nem törődsz. Csak még annyit, hogy ne legyen álmatlan éjszakád miattam. Én jobban szeretlek napról napra. A távolság nem választott el, hanem közelebb hozott hozzád.

    Légy titoktartó, senkit se avass be, mert elámítanak! Arról pedig, hogy levélben megírsz nekik bizonyos dolgot: tégy le. Ha egyszer újra itthon vagy, minden rendbe jön. Hallgass! Várj! Én magamhoz öleltelek s el nem hagylak.

                                                                   Kisapád

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf