Németh Hugolin Szent Ferenc-rendi szerzetes, nemzetőr

Szűz Máriáról címzett Szent Ferenc-rendi áldozár született Szombathelyen. Vas megyében 1800. november 6-án.
    A Szabadságharc idejében Simontornyán lakott, mint az ottani nép kedves szónoka.
    Ő volt az, ki a nemzetőröket Veszprémig ezer viszontagság és baj között vezette.     Több összeütközésben részt vett, s helyét bajnokul megállotta, lévén ő a népnek bátor vezére és lelkes szónoka. Szavaira a nép lelkesült és tűzbe-vízbe menni kész volt.
    Valami lelketlen áruló elárulta és bevádolta őt a katonai hatóságnak, minek következtében a lovas katonaság a simontornyi zárdát körülfogta, fölkereste és megtalálta Némethet saját cellájában; magukkal vitték fegyveres katonai őrizet alatt Szekszárdra, hol az ottani börtönökben több hétig fogva tartatott; innét elhurcoltatott Budapestre az újépületbe, ahol azon időben több ezer honfi fogva tartatott, köztük báró Bémer nagyváradi püspök is, ki szinte a szomorú emlékű újépület (Neugebäude) egyik cellájában vasra verve ült.
    Eme szomorú épületben tartatott Németh is több hó lefolyása alatt és többször épület pavilonjában székelő hadbíróság elé állíttatott, mígnem minden ítélet nélkül szabadon bocsájtották anélkül, hogy a hadbíróság az ellene emelt vádak alól felmentette vagy elmarasztalta volna.
    Meghalt 1868. évi március 6-án. Életének végórájáig ama nagy reményben élt, hogy Kossuth még egyszer hazájába visszatér, még pedig többedmagával, a magyarokat felszabadítandó.
    Hűlt tetemei a sümegi köztemetőben pihennek. Emléke sokáig élt a nép között.

szozattv


szozat a tiszta hang 
szozat a tiszta hangEUCHARKirályfesztSacra HungariaSacra HungariaSacra HungariaKOFESZTszozat a tiszta hangszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang pálosokszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang 
 Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf