Buda Ferenc: Nagy Lászlóhoz

nagylaszlo    mindenkor van szavam, de Nagy Lászlóról mit is mondhatnék? Hisz a szívünkhöz közeliekről nyilvánosság előtt még nyomós okból is nehéz megnyilatkozni. Nekem legalábbis nehéz.
    Vajon a költészet mai ünnepe kedvező alkalom-é, s ez a hetven év, amit az idén betöltene – betölthetett volna! – kapóra jön-é?
    Hihetetlen e hetven év, ahogy hihetetlen a hiány. Avagy talán képzeljem el Őt hetvenévesen? Még fehérebbnek? Immár tetőtől talpig ezüstfiúnak? „Inkarnáció ezüstben.” Elképzelem. S aztán bolyongok halott fák útvesztői között.
    Arányt nem tévesztő, áradóan gazdag, ám fölösleg-hordalékot soha nem hurcoló-hömpölygető, félelmetesen pontos és tiszta költészete az elmúlt napok során keresztül-kasul átvilágíttatott, felmutattatott.
    Összegezzük tán az összegezhetetlent?
    Alázat, de nem megalázkodás. Szolgálat, de nem szolgaság. Méltóság, de nem hivalkodás. Tiszta lélek, tiszta elme, tiszta szív. Nemzeti vagyon és világörökség.
    „Műveld a csodát, ne magyarázd.”
    Csodát csak az művelhet, aki maga is csoda: mert legyőzi a történelem s a mindennapok gravitációját; a veszendő tagok és romlandó szervek gravitációját; a hiúság és az önszeretet gravitációját. E győzelmek után repülni már csupán tehetség s akarat kérdése. Ím, ez a művek titka. Minden egyéb: csak ügyes mutatvány, kényszermozgás vagy magamutogatás.
    Valamikor 77 vége felé találkoztam Vele. Kormos István halála még ott árnyéklott kialvatlan arca árkaiban. Keveset beszéltünk, leginkább faragni alkalmas fákról, szerszámokról. Ez fölélénkítette, derűre hangolta. Búcsúzóul a megszokott erővel szorított kezet velem:
    – Aztán – vonta föl intőleg a szemöldökét – írjál szép verseket!
    Ígéretképpen rábólintottam.
    Meg nem álmodtam volna, hogy akkor látom utoljára.

    Mióta közülünk eltávozott, kínzóbb az aszály, kietlenebb a tél, kevesebb az emberi gondviselés.

    1995. április

[In: Buda Ferenc: Rendkeresés. Jegyzetlapjaimból. Holnap Kiadó, 2009; p. 292.]

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf