Volly István: Nagyszalontai köszöntő

Ünnepeinken és egyéb alkalmakkor köszöntsünk népi köszöntővel! Ha kedves vendég érkezik a körünkbe, nyújtsunk át néki virág és szónoklat helyett egy ügyes, színes népi köszöntőéneket. Virágillatnál is kedvesebb, mikor a „dal édes méze” árad az ajkakról a felköszöntött felé… Erzsébetek, Katalinok, vagy Jánosok, Jóskák stb. névnapja közeledtével köszöntse fel őket is – mindnyájunk nevében – az éneke köszöntő-csoport.
A köszöntő mindig kedves, szívesen hallgatott népijáték, mert mindenkinek jól esik a jókívánság. „A jókívánság sohsem késő! – mondja a közmondás. Tehát köszöntővel bármikor kezdhetjük a „műsort”, csak a befejező verset kell valahogy így alakítani:

Annyi áldás szálljon
Mindnyájunk fejére!

„Mindnyájunk” éneklése helyett szóval bemondható még az ilyenféle rögtönzés is: „Vendégeink”, „Kedves közönségünk” fejére!

A köszöntő-csapat szervezkedjék a maga erejéből. Legyenek mind egyforma magasak, de beállhat közéjük egy „kicsi főköszöntő” is, akin éppen a kicsinysége miatt mosolyog majd mindenki. Ünneplő, lehetőleg magyaros ruhát és különféle díszítő jelvényeket ölthetnek. A kézben szalaggal díszített botot tartanak. Egyikük megkérdezi: „Szabad-e N-t köszönteni? S nyomban lassú léptekkel elindulnak az ünnepelt(-ek) elé, a mondják az éneket. A rigmust szemtől-szembe szavalja egyikük. Az ünnepelt ezután esetleg megszólítja a köszöntőket, beszélgetnek, végül köszönnek és énekszóval távoznak. A távozáskor vagy megismétlik a köszöntőének utolsó verseit, vagy egy vidám magyar nótára zendítenek. Pl.: „Tizenhárom fodor van a szoknyámon…”, vagy „Nincsen szebb a magyar lánynál!”

NAGYSZALONTAI KÖSZÖNTŐ

Serkenj fel këgyes nép,
Mosolyog az hajnal,
Arany szál tollakkal,
Rëpdës, mint ëgy angyal.

Ingó-bingó zöld fűszál
Szépen felöltözik,
Liliom rózsával
Meg is törölközik.

Amennyi vízcsepp van
A tenger medrében
Annyi áldás szálljon
(Erzsébet) fejére!

Amennyi fűszál van*)
A tarka mezőben,  
Annyi áldás szálljon
(Erzsébet) fejére!

A kis rigmusmondó (a csoportból a legkisebb): Az ünnepelt elé áll, vagy lassan közeledik feléje. A megfelelő sornál tréfásan meg is botolhat egyik lába a másikba akad, s mondja:
Vékony a cérnaszál, igen könnyen szakad,
Gyenge az én lábom, mindenbe megakad,
Gyenge az én nyelvem is, nem is mondok sokat:
Éltesse az Isten az (Erzsébet) napokat!
    (vagy: a kedves urunkat! kedves asszonyunkat!)
    Szívemből kívánom!
    Mindnyájan: Éljen!
(Énekszóval távoznak, pl. ismétlik az utolsó verset: „Amennyi fűszál van…”)

Szendrey-Kodály: Nagyszalontai Gyűjtés, 1916. Énekelte Kenyeres Erzsike.
*) A dallam első felét is és a második felét is kétszer kell énekelni, így illik a dallamhoz az utolsó vers!

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf