Thurzó György levele – mátkájának, Czobor Erzsébetnek

Thurzó György katonai és diplomáciai pályára készült 1590-től harcolt a török ellen, a többi között részt vett Fehérvár ostromában. 1609-től dúsgazdag nádor. Czobor Erzsébettel, második feleségével 1592-ben lépett házasságra.

    1591. december 1.
    Köszönetemnek és magam ajánlásának utána és szerelmes lölköm az Úr Istentül sok esztendeig való egészségedet, sok jó szerencséket, és minden lölki testi jókat kívánok. Ez minapban írtam vala egy levelet Bikszárdrul neked, mint óránként szívemben és gondolatomban viselek, de hogy semmi válaszom nincs levelemre, nem egyébnek, hanem talán ellenem való szerelmedből való haragodnak tulajdoníthatom. Gondolom, talán azt a mentséget találnád, hogy magad nem tudsz írni, úgy vagyon, de vagyon bátyád, kinek dolgodat és akaratodat bízvást megjelentheted, ő kegyelme is kedig tudom, hogy a munkát felveszi, és az én levelemre kívánságod szerint válaszol is. Kérlek azrt én szerelmes szívem, hogy írj énnekem a magad egészsége felől, mint és hogy vagy? Bizony, hogy ha az egészségedért való ital használ, mind magamtól, s mind szolgáimtól eztül semmi vétek nincsen. Az Úr Isten engedje, hogy jó egészségben láthassalak, áldjon is meg azokkal a jókkal, amelyeket az én Uram Istenemtül magamnak kívánok.
    Írtam Biteken az én szerelmes szívemnek Czobor Erzsébetről való gondolatimban. i, decembris, anno 1591.
    Az én Suskám és Juditkám szolgálatjokat ajánlják, én kedig magamat, szerelememet, és hozzád való éltemig való szerelmemet.
    A te szívbül való szerelmes mátkád
                                                             Thurzó György

    Az Nagyságos Czobor Erzsébet asszonnak, énnékem szerelmes lölkömnek és édes mátkámnak adassék kezébe.

szozattv


szozat a tiszta hang 
szozat a tiszta hangEUCHARKirályfesztSacra HungariaSacra HungariaSacra HungariaKOFESZTszozat a tiszta hangszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang pálosokszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang 
 Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf