Volly István: Mérai »szép farsangolók«

vollyképA csapat fele legényruhába, másik fele leányruhába öltözik. Ha leányok s legények vegyesen vannak, akkor felcserélik az öltözetet.

A legényöltözet bokrétás, szalagos pörgekalap, ing, bőralsó, bőrből való hímzett mellrevaló, sarkantyús csizma. Az arcot fehér zsebkendő takarja. A leány öltözete gyöngyös kalotaszegi párta [üveggyöngyökkel], „vállfűzős” kivarrott ing, zöld muszuly [szoknya] jellegzetesen felhajtva az övig, piros bélése kivillog, kötő, kis mellény és piros csizma. Nyakán gyöngy, pirosbojtos kötőszalaggal. Párosan érkeznek. Az első pár a menyasszony, párta helyett fehér fátyollal, párja a vőlegény, a vőlegénybokrétával. A többi pár a nyoszolyók. Legvégül egy öregasszonynak öltözött szereplő halad, a nyoszolyóasszony. Letakart kosarat tart félkarján. Ebbe gyűjti az ajándékot.

Kék az ibolya,
Kék a virága.
Kék az én babám.
Szeme világa,
Ha felnézek a szemébe
Sír a lelkem örömébe.

Bekérő [előremegy és köszön]: Adjon Isten jó estét! Beengednek-e kendtek egy szép ifjú párt?

[A szokásos felelet: Szívesen látjuk!]

Mint a lakodalmas menet, úgy lépnek be a nézők elé. Nótáznak és nyomban táncolnak.

A nótát ismételgetik. Néhány néző is segíti a dalt, hogy ki ne fulladjanak a táncosok énekben és táncban egyszerre. Táncszavak röpködnek:

 Kicsi nékem ez a ház,
Kirúgom az oldalát!

Járj előttem lábujjhegyen,
Úgy viszlek át túl a hegyen.

A „lakodalom” tetőpontján belép a Halál.

A Halál két lepedővel takart, mesterségesen magasított alak. Két karját felnyújtja. Lepedővel betakart kézfejei adják a Halál fejét. Rákötnek egy fekete kendőt, ebből úgy világít elő a lepedő fehérje, mint a fehér arc. A szemet, szájat és orrot is rá lehet rajzolni. A lelógó lepedő hasítékán át kilát a szereplő. A második lepedő a Halál derekán övezi, s csak a lábujjak látszanak ki alóla. A felnyújtott kezeket jobbra-balra, előre-hátra kell hajtani, s a Halál már hajlong is kísértetiesen. Körbenjár a táncosok körül.

„Ujujuj” – kiáltásokkal a „lakodalmasok” szétrebbennek, távoznak.

Nyoszolyóasszony marad utoljára, elköszön, megköszöni a szíves vendéglátást néhány tréfás szóval ajándékot kér az ifjú párnak.

Méra, Kolozs megye, Kalotaszeg, 1938. Simon András gazdász gyűjtése. A fonóban jelentkeznek e „lakodalmasok”. Örömre és bánatra, az életre és halálra egyszerre emlékeztetnek, s népünknek ez régi, hagyományos, farsangi szokása.

Megjegyzés: A népviselet ruhadarabok megszerzése falun ne okozzon gondot! Játszunk a saját falunk népviseletében. Jó mozgású, tó táncú szereplők viszik sikerre e népi jeleneteket.  

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf