Bugi Nagy-Mihály Erzsébet levele – férjének Rákóczy Lászlónak

A férj a történelmünkben nagy szerepet játszó család tagja, gróf, sárosi főispán, I. Rákóczy György erdélyi fejedelem unokaöccse. 1664. május 17-én, a török ellen hadakozva, Váradnál elesett. Feleségét Nagymihályi Bánffy Erzsébet néven is emelítik.

 

1659

    Szolgálatomat ajánlom kigyelmednek édöském, Isten minden jókkal áldja most kigyelmedet, szívből kívánom.

    Kigyelmed levelét édöském ma kétrendbeli vettem, ím a doktor orvosságot küldött kigyelmednek, itt édöském valóban félnek a németektől. Klastromban megírtam, hogy jó helyet tisztítsanak és készítsenek a marháknak, nem tudom édöském, hogyha Sei viszi is, megmaradhat-e a marha, a Sándor árváját talán, ha kigyelmed akarná édöském el kellene hozatni, hogy valaki belé ne kapna; amely farkasbőrt kigyelmed írja, hogy megvigyem még ma végire megyek és megveszem; lenmagot nem kaphatok itt, noha eleget kerestetem, kásztroni udvarbírónak is írtam felőle, hogy keressen és küldjön Sziviszre, de Sárost nem jó vetni, ott meg nem terem jól. Magam állapotáról írhatom kigyelmednek, hogy Istennek hála valamelyest jobban kezdek lenni, noha ugyan érzöm néha változásomat; a gyermeken nagy hurut vagyon, az éjjel keveset aludt miatta, de Istennek hála, fenn vagyon, játszik, kigyelmednek szolgálatit ajánlja, a sárga violát édöském csak szépen meg kell tisztítani és jó erős óborban megáztatni, és úgy bekötni jól, s úgy tartsák, míg hazamegyek; hagyja meg kigyelmed édöském Demjén Mártonnénak, tudja ő minemű füveket szoktam áztatni, most is áztasson, csakhogy jó erős óbort keressen, abban áztassa, jegyzését ím küldtem, mit kell áztatni. A káptalan szömélyök* elküldök, holnap elhozatom őket, a doktor azt mondja, hogy maga bizony nem tudja, hogy elmöhetek-e az ünnepek előtt, vagy nem; mindazonáltal azt mondja, hogy úgy gondolja, hogy elmöhetek, azt mondja hogy még e hétem megmondja möhetek-é vagy sem; maga is igen rosszul vagyon, inkább mind fekszik, csak alig mász ide is. Hozzám utka** édöském, ha lehet ne késsék kigyelemd, hozza Isten jó egészségben közinkbe kigyelmedet.

    Írtam ma Késmárkon.

    Kegyelmed alázatos szolgálója

                                                         Bugi Nagy-Mihály Erzsébet

    A hurut felettébb vagyon a gyermeken, a torkát is kezdte fájlalni, forróság is kezd rajta lenni, Isten tudja mint adja tovább állapotát, most lefeküdt, de mulatja magát. A doktort is idehívattam volt hozzá, még semmi orvosságot nem adott neki, mivel talán himlőre is hajol, noha semmi jele nincs még.

    Lovász mester kéredzik mindene odavész a néma*** miatt.

    A tekintetes és nagyságos gróf Rákóczy László uramnak őkegyelmének, nekem szerelmes uramnak.

*     személyekért
**   gyorsan, hamar,
*** talán lónév

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf