Szabó Dezső: Tiborc könyörög

A parlament megnyílik: a képviselő urak legalább egyet sétálni fognak azért a pénzért. Az újságolvasóknak eggyel több ásítást fog jelenteni az újság. Ennyi az egész.
Valaha a magyar nép érdeklődött leginkább parlamentje dolgai után. Ma a magyar népet érdekli legkevésbé a parlamentje. Miért?
Mert ez a parlament nem a magyar népé. És itt nemcsak a kormánypárt olyanságát, amilyenségét értem. Hanem: nagy bibi van az ellenzék körül is. És mert engem csak százpercentes őszinteségeimmel lehet beengedni: itt, az ellenzéki lapban le is adok belőle egy adagot az ellenzékkel szemben. Miért ne adna az ellenzék első példát a sajtószabadságra?
Nem is az az ellenzék feladata: hogy kis és nagy baklövést, kis és nagy piszkot, de mindig egyes esetet megragadva: mindenáron botrányt és közlármát törjünk a kormány orra alá. Az ilyen földgázaktól és személyeskedésektől ma már a csatornatisztítók is undorodnak.
Nem is az az ellenzék feladata: hogy amint az operett kuka agglegénye ezt ismétli: Millen idő! Millen idő! – Ő ezt ismételje: liberalizmus – demokrácia, liberalizmus – demokrácia.
Az ellenzék feladata: megmutatni, hogy a liberalizmus a magyarság honfoglalását jelenti az idegen Magyarországon. Megmutatni: hogyan jelent a liberalizmus több kenyeret, több kultúrát, több egészséget, több jövőt a magyar parasztság, a magyar munkásság tömegeinek. Hogyan szervezi meg intézményesen a liberalizmus: hogy a magyar paraszt, a magyar munkás tehetséges gyermekeiben középosztállyá, történelemcsináló irányító elemmé fejlődjék. Hogyan jelent a liberalizmus több miniszteri széket, több egyházi állást, több közoktatási irányítást, több hivatali helyet: több helyet, több levegőt, több irányítást a saját sorsában az elnyomott, kizsákmányolt, bitangul össze-visszacsatolt magyarság számára. Mert ez a magyar liberalizmus tartalma.
Az ellenzék feladata: megmutatni, hogy a demokrácia nem a kapitalisták kirakat-bokázása azért, hogy a nép-pali vígabban hordja a gúlák köveit. A demokrácia minden kiváltság, minden élősdiség, minden kizsákmányolás gyökeres kiirtása a nemzet testéből. A demokrácia megint csak a magyarság nagy tömegeinek honfoglalása az idegen érdekek Kaliforniájává nyomorított Magyarországon. A demokrácia: a magyarságot hozzájuttatni önrendelkezési jogához, munkája gyümölcséhez saját hazátlan hazájában. Mert ez a magyar demokrácia tartalma.
Az ellenzék egész világosan tudhatja: hogy máról holnapra semmilyen botránnyal meg nem buktathatja ezt az örökégő kormányt. Azért turkálni pedig kis piszkokat és rendezni kórus-üvöltéseket, hogy a szavazó nyájnak megmutassuk, hogy milyen nagyfene ellenzék vagyunk: olyan vacak fogás, aminek már egy idült Petőfi-társaságbeli tag sem dűl be. Céltalan tehát a mai ellenzék? Nem, ezerszer nem! Éppen ma van a legnagyszerűbb feladata: a parlament magas katedrájáról hozzánevelni a lelket ehhez az igazságtevő új magyar ideológiához. Hozzáértő, magas nívójú előadásokban részletesen megmutatni: hogy az élet különböző terén mit jelent a magyarságnak, a magyar parasztnak, a magyar munkásnak, a magyar szellemi helótának a magyar liberalizmus és magyar demokrácia megvalósítása. És hogy csak ez az egyetlen mód arra: hogy a magyarságban megvalósuljanak az emberiség nagy céljai s a magyarság élete az emberiség életakaratának része legyen.
Képviselő urak, csak két eset lehetséges. Ez az ország vagy a felszabadult magyarság boldog, független, munkás otthona lesz, vagy a visszaütés örök véres káosza. Legyenek a magyar sebek, a kitúrt és kizsákmányolt magyarság szenvedéseinek megkiáltói. Legyenek a magyar jólét, a magyar felszabadulás: a magyar jövő útmutatói. A magyarság életérdekein kívül itt nem fog többé senki karriert csinálni. A magyarság nélkül csak szánalmasan rángó ön-vigécek önök. A magyarságért küzdve: a holnap legnagyobb történelmi hatalma.
Képviselő urak: Tiborc könyörög. Ma még könyörög.


Esti Kurir, 1927. október 20.

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf