Botz Domonkos–Varga Rudolf: Irodalmi pályaudvar II.

irodalmipalyaudvar2

„A bűnt, a csalást megértem. De a csalást a szavakban? (…) Aki ugyanis a szavakban csal, nem az életét sikkasztja, sinkófálja el, hanem a vallomás lehetőségét, azt a pillanatot, amiben még a vesztőhely is kisimulhat, mint egy szeretett arc, amikor megbékélt álomba hajol.”

Pilinszky János

A kötetet végigolvasva azt hiszem, nyugodtan elmondhatjuk, nincs itt semmi csalás, ámítás. Interjúalanyaink válaszaikban nem kertelnek, olykor keményen, már-már brutális őszinteséggel válaszolnak, fogalmazzák meg kérdéseinkkel kapcsolatos gondolataikat, nézeteiket, amelyek nem biztos, hogy minden esetben elnyerik az olvasók – vagy éppen a mindenkori hatalom – tetszését, de nem is ez volt a cél. Ahány ember, annyiféle nézőpont, világnézet.
    Van azonban valami, ami egy és oszthatatlan. Ez pedig a minőségi irodalom.
    Ádám Tamás nagyon találóan fogalmazott, amikor azt írta:
    „Én jó verset ismerek, meg rosszat. Nincs jobboldali meg baloldali vers, csak az esztétika, a művészi színvonal a fontos.”
    Ennek a kötetnek az összeállításánál valami hasonló gondolat vezérelt minket. Nincs baloldal és nincs jobboldal, csak emberek vannak, emberek, írók, költők, akik több évtizede vannak ezen az irigylésre nem méltó pályán, vállalva annak minden keservét, nyűgét, nyavalyáját, és maradandó értéket hoztak létre, hagytak ránk örökül.
    A kötet szerkesztőjeként ezúton is megköszönöm nekik, hogy első szóra kötélnek álltak és vállalták a felkérésünket.

Botz Domonkos

[Botz Domonkos–Varga Rudolf: Irodalmi pályaudvar II. Hungarovox Kiadó, Budapest, 2016.]

 

szozattv


szozat a tiszta hang
 SZAKC_Hirlevel_2022_06_09sissistalMÖD 2022.június 18-meghívó-1 oldalasKét film szórólap Trianon plakat NET 2022 Kiállítás szózatba 1 szozat a tiszta hangEUCHARKirályfesztSacra HungariaSacra HungariaSacra HungariaKOFESZTszozat a tiszta hangszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang pálosokszozat a tiszta hangszozat a tiszta hang 
 Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf