Botz Domonkos–Varga Rudolf: Irodalmi pályaudvar II.

irodalmipalyaudvar2

„A bűnt, a csalást megértem. De a csalást a szavakban? (…) Aki ugyanis a szavakban csal, nem az életét sikkasztja, sinkófálja el, hanem a vallomás lehetőségét, azt a pillanatot, amiben még a vesztőhely is kisimulhat, mint egy szeretett arc, amikor megbékélt álomba hajol.”

Pilinszky János

A kötetet végigolvasva azt hiszem, nyugodtan elmondhatjuk, nincs itt semmi csalás, ámítás. Interjúalanyaink válaszaikban nem kertelnek, olykor keményen, már-már brutális őszinteséggel válaszolnak, fogalmazzák meg kérdéseinkkel kapcsolatos gondolataikat, nézeteiket, amelyek nem biztos, hogy minden esetben elnyerik az olvasók – vagy éppen a mindenkori hatalom – tetszését, de nem is ez volt a cél. Ahány ember, annyiféle nézőpont, világnézet.
    Van azonban valami, ami egy és oszthatatlan. Ez pedig a minőségi irodalom.
    Ádám Tamás nagyon találóan fogalmazott, amikor azt írta:
    „Én jó verset ismerek, meg rosszat. Nincs jobboldali meg baloldali vers, csak az esztétika, a művészi színvonal a fontos.”
    Ennek a kötetnek az összeállításánál valami hasonló gondolat vezérelt minket. Nincs baloldal és nincs jobboldal, csak emberek vannak, emberek, írók, költők, akik több évtizede vannak ezen az irigylésre nem méltó pályán, vállalva annak minden keservét, nyűgét, nyavalyáját, és maradandó értéket hoztak létre, hagytak ránk örökül.
    A kötet szerkesztőjeként ezúton is megköszönöm nekik, hogy első szóra kötélnek álltak és vállalták a felkérésünket.

Botz Domonkos

[Botz Domonkos–Varga Rudolf: Irodalmi pályaudvar II. Hungarovox Kiadó, Budapest, 2016.]

 

szozattv


szozat a tiszta hang
  2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 2023.06.10.11.XVI.Szent_Korona_Konferencia03 Családom bhi 2023október 31 Históriás szabadegyetem 2023 06 02 2023. 02. 25. SZENT KORONA DÉLUTÁNOK03istenszülőMeghívó két oldalonszekelyfold-november Szaszregen-december2022 pusztaszabolcs-1Meghivo Orosz Ors Szoborsors aink c könyv bemutatójára Gyóni_kötet Patriotak-Kronikaja-4.1 
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf