Vasi Szabó János: Varga Tibor verszongorája

MÉLYSÉGEK FÖLÖTT

A 2015-ös év egyik jelentős irodalmi eseménye volt Varga Tibor Mélységek fölött című verseskötetének megjelenése. (Rím könyvkiadó) A könyv szerkesztője, Madár János ezt írja a fölszövegben a szerzőről: „ Először zenei pályára készült, ebbéli tehetsége is korán megmutatkozott.” És valóban, beleolvasva a gyűjteménybe a kristálytiszta anyanyelv dallama csendül az olyan remekbe szabott lírákból, mint a Haldokló csillag és az Új Orfeusz.
    A Szózat folyóiratban megjelent dolgozatomban – ami Varga Tibor kiváló prózáját elemezte – azt írtam a szerzőről: „Nem ismeretlen az irodalomkedvelők körében, írásai megjelentek a Soproni Szemlében, a Művészet című lapban, az Agriában, a kanadai Kaláka folyóiratban, a Kapuban, a Kelet Felőlben és a NapSziget felületén. Főszerkesztő-helyettes az Élő Magyar Líra Csarnoka nevű internetes oldalon. Irodalomtörténeti értékű előadásai Tokajtól Kecskeméten át Pécsig számos helyen voltak hallhatók.” Azóta örvendetesen bővült a lista az Új Tanú folyóirattal és tagjai közé fogadta a Népi Írók Baráti Társasága is. Mindezt nem elsősorban epikai munkássága – bár a Magyar komédia bizonyítja, hogy az is jelentős -, hanem versei okán.
  Olyan költőnek vallja magát, aki a költői szépség kutatója: „ egy szép vers miképpen lehet még szebb, hogyan komponáljuk meg, hogy muzsikája legyen, hogyan vezesse az olvasót a végső, akár katartikus kifejletig. Ez az én képzettségem, erre gyűjtöttem össze némi tudást, amit aztán szeretettel átadok bárkinek, aki tőlem tanulni akar.”  
  Szülőfaluja, Kissomlyó a Ság hegytől délre, a másik nála alacsonyabb vulkanikus tanúhegy déli lábánál fekszik, Egyházashetye szomszédjában. Ennek a képe jelenik meg Berzsenyi Dániel művében „ ...boltozatin néma homály borong...”, így látta a költőóriás Hetyéről.  Talán nem meglepő, ha Varga az első, már publikált tudományos dolgozatát is (Soproni Szemle 1982/3. szám) az ő gyermekkorának egy homályos szakaszáról írta.  
  Varga Tibor verseiben is megjelenik a költő-előd hatása: bennük a Vasi hegyhát, Kemenesalja vulkántüze ég, Berzsenyi robusztus lelke szólal meg újra. De nemcsak az iskolai tankönyvekből jól ismert Mesteré, hanem egy napjainkban újra felfedezett – sokáig méltatlanul elhanyagolt – lírikus, László Ernő műveinek akkordjai is megszólalnak költőnk verszongoráján. (László Ernő Mesteriben született, és a szerző testvérbátyjának sógora volt.)
   Meg kell említenem a költőbarát, Bella István nevét; a főiskolán is, az egyetemen is az ő verseiről írta a diplomamunkáját. Tőle idézi:  „ha valaki letett már valamit az asztalra, megkap valamilyen elismerést, már önmaga nyugdíjasaként él tovább, azaz megreked azon a szinten, amit egyszer elért.” Varga Tibor költészete mutatja, hogy sohasem lesz önmaga nyugdíjasa: a költői, nyelvi kifejezés korlátait, határait döngeti ebben a verseskötetében is. De mindezek mögött ott a huszadik század talán legnagyobb magyar költőjének hatása, ami Bella István művészetét épp úgy megtermékenyítette, mint Vargáét: József Attiláé.  
  A kezemben tartott kötetben minden vers a végletekig kifinomult, cizellált. Ahogy Madár János írja róluk bevezetőjében: elemi erejű sorsköltészet és teremtő szándékkal telített természetszeretet jellemzi.  A költő így ír A csúcsi sziklán című remeklésben: „… Amott a Haláp, idébb a Somló,/ mint nyitott sírnál fekvő koporsó,/ körülöttem csöndbe ájult falvak,/ felkelni már soha sem akarnak;/ Borgáta, Káld, Duka, odalent Hetye,/ az óriás költő vukánlélegzete… ”  A létragozás és önreflexió zseniálisan váltakozik az Istenes versekkel – ezekből sajnos kevesebb akad –, a szatirikus élű remeklések - példa rá a Bárányasszony - a nagyívű hazát, nemzetet féltő, a tradíciót ápoló remekművekkel – jelesül a Székely leányok -, az utolsó líra, a Cserdítések nemzetpolitikai vonatkozásai emelhetők ki.    Ars poeticának is illőn áll itt e záróakkord befejező versszaka: „Én hittel élek: míg magyar a szó,/ míg költőink fogai közül sziszeg, / tiszta nyelvben él a feltámadó, / s kushadnak a fondor erünniszek.”
 A modern kor igényeinek megfelelően a Mélységek fölött című verseskötet már elektronikus formában is olvasható:
Apple készülékekre:                                  https://itun.es/hu/jzz3_.l
Androidos készülékekre, PC-re:               https://store.kobobooks.com/en-us/ebook/melysegek-folott
                                                                  http://www.barnesandnoble.com/w/m-lys-gek-f-l-tt-tibor-varga/1123187632?ean=2940152545470
                                                                  https://www.smashwords.com/books/view/603294

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf