Szózat Antológia – a webújság tíz évéből

Szózat ANTOLÓGIA borító1

 

Fene tudja hogyan van az, ha Magyarország határának közelébe érek, mindig elfog valami zizegés. Agyamban fantomfájásként sajog annak a kétszázharminckétezer négyzetkilométernek a hiánya, amivel az újvilágrendetlenség, az úgynevezett háttérerők férgei megrövidítették országunkat. Úgy vélem, a trianoni határok nem határok, hanem nem gyógyuló sebek a haza testén, lelkén, melyet minden hazáját szerető ember érez. Én a személyesen megélt élményemet osztom meg az olvasóval.
Vagy húsz évvel ezelőtt egy jellegtelen kőfal előtt toporogtam a verőfényben. Vacogtam. Rázott a hideg. Pedig hétágra sütött a nap. Ott álltam a versailles-i kastély kapujánál. Odabent a füvön birkanyáj legelt. Megbénult a lábam? Megmakacsolta magát? Mintha sokkot kaptam volna, nem tudtam belépni a pokol konyhájába, ahol a páholyok hóhérai végrehajtották régóta dédelgetett tervüket, és feltrancsírozták hazánkat.
Talán éppen június negyedikén, az ítélet napján álltam a kőfal előtt. Feleségem csak nézett, mi van velem. Nem tudtam végigmenni az ötvenkét méteres folyosón a Nagy-Trianon palotában. Képtelen voltam belépni a vesztőhelyre, a diktátum aláírásának helyszínére.
Meggyőződésem, hogy nincs vége az ügynek. Szerintem mindenki tudja, hogy nincs vége. Ezerkilencszázkilencvenegyben, amikor megszűnt Csehszlovákia, érvényét vesztette a diktátum is. Kilencvenkettő január elsejétől a magyarságnak lehetősége lett volna az úgynevezett elcsatolt területek visszaszerzésére. A politika kulisszái mögül kihallatszó hírek szerint az ukránok fel is ajánlották, hogy visszaadják Kárpátalját. De a páholysötétből ármánykodók elejét vették annak, hogy újjászülessen Nagy-Magyarország.
Jövőre lesz a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója. A Szózat folyóirat munkatársai a havilap tizedik éves elektronikus megjelenése alkalmából az itt egybegyűjtött írásokkal, mintegy előre beharangozva szenvedéstörténetünk pokoljárásának évfordulóját emlékeznek meg az eseményről. Remélem a harang szava nem temetésre szólít, és a csokor nem a magyar haza sírjára kerül.

Varga Rudolf

Szózat Kiadó, 2019

 

 

 

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf