Raffay Ernő: Ady Endre kutúrharcai

ady kulturharc raffay erno karpatia studio

 

Ady Endre kultúrharcai – a kötetcímnél többet mond az alcím: A kereszténység megtámadása Európában és a Magyar Királyságban. Hiszen lényegileg ez Raffay Ernő témája, a szabadkőműves kulcsszó alapján illeszkedik új könyve az előzőek sorába. Ady itt csak díszlet: egy szerzői gondolatmenet illusztrációja, illetve egy ideológia kiszolgálója. Az idézett szövegek sem Ady felől érdekesek – nem derül ki például, helyük van-e az életműben –, csak vádpontként sorakoznak mint a keresztényellenes kultúrharc mintapéldányai.

„Örök virágzás sorsa már” az övé? A publicisztikai írásokat elemző Raffay szemében biztosan nem az. De mi haszna lehet az évszázados hagyományokra épülő, tudatosan irányított szabadkőműves mozgalmat épp egy „nagytermészetű” – rossz életű és befolyásolható – művész közéleti írásain keresztül szemléltetni? Mert azt a történész is elismeri, hogy „Ady pályaképén belül, gondolkodásában hihetetlen fordulatok zajlottak”. Hatással volt rá a környezete: „Debrecenben, keresztény magyarok között a valóban agresszív szászok csoportja ellen írt; míg pár évvel később, a nagyváradi izraelita szabadkőművesek között keresztény- és magyarellenes írásokat »alkotott«.” Közéleti kérdésekben is megnyilatkozott, bár nem volt oktatási szakember, véleményt formált az iskolaügyről, és alkalmanként nagy mellénnyel, dühből, indulatból írt.

 

Kárpáti Stúdió, 2019

 

szozattovabbacikkhez

 

 

szozattv


szozat a tiszta hang Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Trikolor Gala 2020 Stefania REGISZT Rátkai 2020 01 30 jorafordulopal vers2020a Patriotak-Kronikaja-4.1
 
szentkorona orszagaert alapitvany logo

 


egyesuletkopf